Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Banken overwegen verhoging rente woonkredieten

De forse opstoot van de langetermijnrente de voorbije weken sijpelt onvermijdelijk ook door in de tarieven van woonkredieten. Maar net zoals de banken een rentedaling niet volledig doorrekenen, gebeurt dat ook niet bij de huidige rentestijging.
©ANP XTRA

De Belgische tienjaarsrente gaat sinds 2 weken in opmerkelijk stijgende lijn. Op 15 april bedroeg de rente nog 0,33 procent, donderdag steeg hij opnieuw boven 1 procent.  Sinds deze week sijpelt deze rente-opstoot door in de tarieven die de banken aanrekenen op hun woonkredieten. De evolutie van de langetermijnrente is immers een van de bepalende parameters voor de tarieven voor woonkredieten.

Uitzondering is BNP Paribas Fortis, dat zich twee weken geleden nog liet opmerken door een persbericht uit te sturen dat hij vanaf 2 mei de rente op woonkredieten, afhankelijk van de looptijd, met 20 tot 30 basispunten verlaagt. De marktleider in woonkredieten heeft volgens woordvoerster Hilde Junius ‘op korte termijn geen plannen om de rente op woonkredieten op te trekken’.

Bij andere banken vertaalt de rentestijging zich wel in de tariefzetting van de rente op woonkredieten, leert een rondvraag van de redactie. Argenta volgt de marktevolutie verder op. Bij Crelan luidt het dat ‘de evolutie van de marktrente zal bepalen of de tarieven zullen dalen of stijgen.’

Ook KBC volgt de evolutie van de marktrente op dagbasis, zowel bij stijging als bij daling. ‘De voorbije week zijn de langetermijnrentes gestegen en dat uit zich in de rentevoet die wordt gebruikt in de simulatiemodule op de website’, zegt woordvoerder Stef Leunens. Hij voegt er wel aan toe dat de rente die een klant uiteindelijk krijgt, afhangt van zijn dossier. 

‘Wij passen onze tarieven elke 14 dagen aan. Een lening op 10 jaar wordt vrijdag 5 basispunten duurder, een op 15 jaar 10 basispunten’, zegt Axa Bank-woordvoerder Wim Pauwels.

Dit voorbeeld maakt meteen duidelijk dat de banken de rentestijging niet integraal doorrekenen. ‘Banken rekenen de rentestijging slechts voor een kwart door’, weet John Romain van kredietverstrekker Immotheker.  ‘Hoe langer de looptijd, hoe meer ze de rentestijging doorrekenen. Banken hebben hun geld immers liever sneller terug’, weet hij. 

Ondanks de recente rente-opstoot, is het niet gezegd dat u zich moet reppen om te lenen tegen historisch lage rentes. Niet iedereen is er van overtuigd dat de lange rente in een opwaartse trend is terechtgekomen. ‘Ik heb midden april een bodem gezien Vraag is of het dé bodem is’, redeneert Romain.  ‘Ik zie de renteklim meer als een tijdelijk fenomeen’, zegt Alexandre De Groote, obligatiespecialist van Petercam. ‘Het is te  vroeg om te besluiten dat deze stijging structureel is’, signaleert KBC.

Bij Belfius horen we: ‘Sinds twee weken merken we inderdaad een stijging van de LT-rente en lijkt het absolute dieptepunt achter ons te liggen. Het is vandaag echter nog te vroeg om te besluiten dat hiermee  een aanhoudende opwaartse trend van de rente is ingezet.’ 

‘In de afgelopen 1,5 jaar is al verschillende keren gedacht dat de bodem bereikt werd. Het is moeilijk in te schatten of het effectief zo is. Ongeacht de recente stijging van de marktrentevoeten, blijven de woonkrediettarieven historisch laag’, oordeelt Argenta. ‘Wij denken dat de rente voor woonkredieten lag zal blijven en dat de kans op een substantiële stijging klein is’, zegt ook Hilde  Junius van BNP Paribas Fortis. "We passen onze hypotheekrrentes om de 14  dagen aan. Als de langetermijnrente dan opnieuw gezakt is, zal zich dat vertalen in een daling van de rente op woonkredieten', aldus Axa Bank woordvoerder Wim Pauwels. 

Zaterdag in het Nettokatern van De Tijd: Laatste kans op een goedkoop woonkrediet?

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud