Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Belg leent vaker en betaalt beter af

Het aantal Belgen dat zijn lening niet kan aflossen is in 2019 voor het derde jaar op rij gedaald. Tegelijk werden er meer leningen - vooral hypothecaire kredieten - afgesloten.
Vorig jaar vond een rush op hypothecair krediet plaats. ©Photo News

Vorig jaar konden 336.691 Belgen hun lening niet aflossen. Dat is 5,1 procent minder dan het jaar voordien, blijkt uit het jaaroverzicht van de Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) van de Nationale Bank. In totaal waren er eind vorig jaar 6.230.295 kredietnemers.

Het totale achterstallige bedrag daalde in 2019 met 5,3 procent naar 2,7 miljard euro. Het gemiddelde achterstallige bedrag per persoon bedraagt 11.416 euro, al is dat in twee derde van de gevallen beperkt tot minder dan 5.000 euro.

Rush op hypothecair krediet

De achterstallige bedragen bij hypothecaire kredieten doen het gemiddelde bedrag fors oplopen, aangezien banken bij wanbetaling het volledige bedrag van de lening opeisbaar stellen en niet alleen de achterstallige maandaflossingen.

Volgens de CKP werden het voorbije jaar 3,8 procent meer kredieten toegekend. Aan het eind van 2019 leverde dat een totaal van 10.813.363 kredieten op voor een totaalbedrag van 382 miljard euro. Daarvan komt 330 miljard op rekening van hypothecaire krediet en gaat de rest naar consumentenkrediet.

Ook uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt dat vorig jaar een rush op hypothecair krediet plaatsvond. Vlaanderen was door de afschaffing van de woonbonus vanaf 2020 de locomotief met een toename van 69,1 procent. In Walloniƫ en Brussel bleef de aangroei beperkt tot 6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud