Netto Het antwoord op al uw geldvragen

En wat als we nu eens leenden van elkaar?

We horen het de laatste maanden steeds vaker op het nieuws: banken zijn door de crisis erg voorzichtig geworden. Dat laat zich ook voelen wanneer je langsgaat voor een lening: de voorwaarden zijn strenger en de interestvoeten vaak hoger. Maar er is een alternatief dat handig gebruik maakt van het internet.

(nettto/l'echo) – 'Peer to peer' lenen is iets wat vooral in de VS aan een opmars bezig is. Het systeem is eigenlijk erg eenvoudig: via een gespecialiseerde site laat je weten hoeveel geld je zoekt en hoeveel interest je maximaal wil betalen. Vervolgens wordt het bedrag verdeeld onder zoveel mogelijk andere surfers, de zogenaamde 'peers'.

De 5.000 euro die je bijvoorbeeld zoekt, wordt op die manier ter beschikking gesteld door 100 personen die je elk 50 euro lenen. De site coördineert de hele operatie en zorgt voor de communicatie tussen de leden. In ruil vraagt ze een percentage van het totaal bedrag.

Minder risico en dus goedkoper

Voor de ontleners is het risico beperkt, want zij kunnen in het slechtste geval 50 euro verliezen. En omdat risico gelijk staat aan prijs, blijven de interestvoeten beperkt. Uiteraard krijgen leners ook een waardering opgekleefd die andere gebruikers moet tonen hoe kredietwaardig ze wel zijn.

Bekende voorbeelden als Prosper.com (in de VS) en Zopa.com (in Groot-Brittannië) versluizen ondertussen ettelijke miljoenen; leningen van 25.000 dollar of meer zijn geen uitzondering. Volgens het recent gepubliceerde onderzoeksrapport 'Online Banking Report' zou de sector tegen 2011 een omzet van 'enkele miljarden' draaien.

Straks ook in ons land?

Wat in Angelsaksische landen kan, mag daarom nog niet in België. Toen de Nederlandse site Boober vorig jaar een Belgische variant wilde opstarten, stootte men op een njet van de CBFA die elk initiatief dat hier wil neerstrijken een bankstatus zou moeten toekennen. Dat kan niet, omwille van de wet op banken die al van 1993 dateert en duidelijk omschrijft aan welke criteria banken moeten voldoen.

Het hangt dus van de politiek af of er aan deze wet gesleuteld wordt en platformen als Boober, Zopa of Prosper hier alsnog voet aan de grond kunnen krijgen. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas is er dringend nood aan zo'n versoepeling: "Peer to peer lenen moet strikt gereglementeerd worden, maar kan voor beide partijen voordelen opleveren. Het is tegelijkertijd een extra bron van inkomsten en een goedkope manier om geld te lenen", zo verklaart hij in de krant L'Echo.

Bij de verschillende financiële regelgevers staat men niet afkering tegenover het systeem van peer to peer bankieren. Officieel klinkt het dat het "innovatief en waardevol is" en het verdient om "nader bekeken te worden".

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud