Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Examen over kredieten voor winkeliers en autodealers

Duizenden verkopers van wat duurdere consumentenproducten moeten een examen afleggen over hun kennis van consumentenkredieten. De toegang tot het beroep van kredietbemiddelaar wordt verstrengd.
Advertentie

Wie bemiddelt voor het aangaan van kredieten, bijvoorbeeld voor de aankoop van een wagen, meubelen, huishoudtoestellen of elektronica, moet voortaan zijn kennis daarover bewijzen via een examen bij de toezichthouder FSMA en geregistreerd worden. Kredietbemiddelaars moeten immers vanaf 1 november aan dezelfde regels voldoen als andere financiële tussenpersonen, zoals bankagenten of verzekeringsmakelaars. 

Duizenden autodealers over verkopers van winkelketens moeten een examen gaan afleggen bij de toezichthouder FSMA. Het gaat om twintig meerkeuzevragen over consumentenkredieten, maar bijvoorbeeld ook over de basisaspecten van huwelijksvermogensstelsels en bedrijfsethiek. Assuralia, Certassur en de Febelfin Academy staan in voor de organisatie. Wie al langer dan een jaar actief is, krijgt wel 18 maanden de tijd om zich in orde te stellen.

De controle op de toegang tot het ­beroep vult de versterking van de consumentenbescherming aan. Op 1 april verschoof al de bewijslast als er afbetalingsproblemen opduiken: het is aan de kredietgever te bewijzen dat hij genoeg informatie gaf en het aangepaste krediet bood. 

Ook voor kredietbemiddelaars in hypothecair krediet komt er een examen. Het basisluik zal hetzelfde zijn als bij de consumentenkredieten, maar zij krijgen daarnaast ook vragen over de procedures voor het aankopen van een onroerend goed en de werking van de kadastrale registers. Deze groep bemiddelaars is minder talrijk. Het gros van de hypothecaire kredieten wordt afgesloten via bankkantoren, en daar golden al langer striktere regels van toegang tot het beroep.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud