Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Gedaan met 'gratis krediet'

Kampt u met ernstige geldproblemen? Laat u dan niet vangen door idyllische reclameslogans voor consumentenkrediet. Die willen u doen geloven dat al uw problemen in een-twee-drie kunnen worden opgelost. Netto helpt u om bedrieglijke reclame en verdachte contracten te herkennen.

(netto) - "Nood aan zekerheid? Direct cash. Een reserve van 500 tot 10.000 euro. Binnen de 48 uur beschikbaar. Te gebruiken volgens uw eigen behoeften of wensen. Gratis simulatie!" Dit is slechts een voorbeeld, maar er zijn er zoveel. In de wereld van het consumentenkrediet is alles rozengeur en maneschijn en wordt de consument van zijn schuldgevoel bevrijd. Financiële problemen kunnen in een handomdraai worden opgelost. U hebt zogezegd alles in handen. Maar vaak laat u zich daarbij in de luren leggen.

3,7 miljoen Belgen hebben een consumentenkrediet

Kredietverlening is essentieel voor de goede werking van de economie. Maar de ervaring leert ons dat een strikte omkadering absoluut noodzakelijk is. Meer dan 3,7 miljoen Belgen hebben een consumentenkrediet lopen (lening op afbetaling, verkoop op afbetaling, financieringshuur of leasing, kredietopening of kredietlijn) en ongeveer 1 Belg op de 10 heeft een betalingsachterstand voor minstens een van die kredieten. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Economie.

Tal van inbreuken

Meer dan een op de zeven advertenties voor leningen (107 op 692) is in strijd met een of meerdere regels van de wet op het consumentenkrediet. Dat blijkt uit een recente studie van de taskforce Kredietreclame, ingevoerd door de minister van Economie Vincent Van Quickenborne. Er werden verschillende verboden praktijken vastgesteld. Consumenten die hun krediet al niet te baas konden, wordt toch een lening aangepraat. Er is zogezegd sprake van een ‘gratis krediet’. Er wordt aangeboden om lopende kredieten te groeperen. Het jaarlijkse kostenpercentage (JKP) wordt niet correct weergegeven. Er is geen prospectus beschikbaar (terwijl die belangrijke informatie bevat zoals het bedrag, de duur, de kostprijs en de betalingsmodaliteiten).

Strengere controle, sancties

Door de crisis kampen nog meer mensen met een stijgende schuldenlast. De regering is van plan om weer wat orde in de sector te brengen door de regels en de controles te verstrengen. Er moet worden nagegaan of de kredietgever de centrale voor kredieten aan particulieren heeft geraadpleegd. Die centrale registreert alle kredieten (met of zonder betaalachterstand) om de leencapaciteit van de consument te kunnen bepalen. Voortaan kunnen meer inbreuken leiden tot een boete of een gevangenisstraf. Doel is de consument beter te informeren en te beschermen om zo de strijd tegen overmatige schuldenlast en bedrieglijke praktijken aan te gaan. Het wetsontwerp is in bespreking in de Kamercommissie en zal op zijn vroegst na de paasvakantie worden goedgekeurd.

Hoe weet u of een kredietvoorstel ernstig is?

Beter omkaderde reclame

  • In elke reclame voor consumentenkrediet moet voortaan het zinnetje ‘Let op, geld lenen kost ook geld’ worden opgenomen.
  • Kredietreclame moest vroeger het JKP (Jaarlijks Kostenpercentage) al vermelden. Nu moet er ook een voorbeeld bijgevoegd worden zodat de kredietnemer een exact beeld heeft van wat hij moet terugbetalen.
  • Het groeperen van kredieten blijft toegestaan, maar mag niet als verkoopargument gebruikt worden.
  • Reclame mag geen beelden meer van cash geld bevatten. Er mag ook niet gewezen worden op het gemak of de snelheid waarmee u een lening kan krijgen. Verder mag de reclame ook niet meer specifiek gericht zijn op consumenten met schuldproblemen.
Duidelijkere contracten
  • Kredietcontracten met een duurtijd van minder dan 3 maanden worden voortaan wettelijk beschermd.
  • Contracten kunnen via elektronische weg worden afgesloten.
  • Het prospectus bestemd voor de consument wordt vervangen door een Europees standaardformulier. Dat bevat alle informatie die nodig is om het krediet te analyseren en de verschillende offertes met elkaar te vergelijken.
  • De verzakingstermijn na ondertekening wordt verlengd van 7 tot 14 dagen.
  • Het krediet mag niet meer cash worden uitbetaald, maar enkel nog via cheque of overschrijving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud