Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Geen lening meer voor wie telecomrekening niet kan betalen

Wie zijn telefoon- of internetrekening niet betaalt, zal binnenkort niet langer een nieuwe lening kunnen afsluiten.
Mensen met telecomschulden zullen binnenkort geen nieuwe lening mogen afsluiten. ©ANP XTRA

Sinds 2003 registreert de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) alle hypothecaire leningen en consumentenkredieten die worden afgesloten door privépersonen. Particulieren die met meer dan 1.000 euro betalingsachterstand kampen, mogen geen nieuwe kredietovereenkomsten aangaan.

CD&V wil nu ook mensen met telecomschulden op die 'zwarte lijst' zetten, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens onderzoek van de Nationale Bank zijn dergelijke schulden immers een eerste signaal dat een particulier zijn schulden niet zal kunnen aflossen. Mensen die hun rekeningen voor telefonie, internet en/of digitale tv niet kunnen betalen, lopen tien keer meer risico op betalingsproblemen bij latere schulden.

Knipperlicht

'Het probleem is dat men nu geen zicht heeft op telecomschulden, die nochtans wel kunnen wijzen op fundamentele betalingsmoeilijkheden', zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick. 'De informatie over een aanhoudende betalingsachterstand van telecomfacturen kan dienen als knipperlicht om het kredietrisico van particulieren te beoordelen.' Vandaar haar voorstel om de CKP uit te breiden met telecomschulden.

Voor alle duidelijkheid: als u eens een rekening bij Proximus of Telenet vergeet betalen, hoeft u zich niet meteen zorgen te maken. 'De registratie in de CKP gebeurt enkel wanneer de consument een afbetalingsplan heeft of als de dienstverlening werd onderbroken, nadat de abonnee al in een minimumdienst werd geplaatst en daar geen gevolg aan heeft gegeven', aldus Dierick.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud