Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Gratis energieleningen kennen explosieve groei

De verlenging van de terugbetalingstermijn van 5 naar 10 jaar heeft energieleningen voor de kwetsbare doelgroepen een stuk haalbaarder gemaakt. Dit wordt weerspiegeld in de sterke toename van het aantal leningen.
©ANP XTRA

De energielening is bedoeld om eigenaars en verhuurders te stimuleren energiebesparende investeringen te doen. Het kan hier dan bijvoorbeeld gaan over de plaatsing van vloer- of dakisolatie, het installeren van zonnepanelen of de aanschaf van een warmtepomp.

De overheid hoeft niet te doen wat de privé ook kan.
Bart Tommelein
Vlaams minister van Energie

In overeenkomst met de energiehuizen in de Vlaamse gemeenten, geven banken vandaag leningen voor energierenovatie tegen een rentevoet van maximum 2 procent. Wie behoort tot een sociale doelgroep kan via de energiehuizen terecht voor een lening tegen nul procent. Het betreft hier onder andere gezinnen met een verhoogde tegemoetkoming van het ziektefonds of een laag inkomen en mensen die begeleid worden door het OCMW omdat ze hun facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen. Ook eigenaars die hun woning via een sociaal verhuurkantoor (SVK) verhuren komen voor een renteloze lening in aanmerking.

Eind vorig jaar werd het maximum leenbedrag verhoogd van 10.000 naar 15.000 euro. Tegelijk werd ook de terugbetalingstermijn verlengd: voor gewone ontleners ging die van vijf naar acht jaar en voor de sociale doelgroepen naar 10 jaar.

De verlenging van de termijn heeft voor de sociale doelgroep duidelijk zijn effect niet gemist. Dit jaar werden al 800 renteloze energieleningen afgesloten. Dat is meer dan de 713 leningen die in 2017 over een gans jaar werden afgesloten. De voorbije drie jaren was minder dan 1 op 5 leningen een 0%-lening, terwijl dit jaar al 1 op 3 energieleningen naar de sociale doelgroep ging.

©Kristof Vadino

Eind dit jaar stoppen de energiehuizen met de gewone energieleningen tegen 2 procent. De renteloze leningen zullen wel nog worden toegekend. ‘De overheid hoeft niet te doen wat de privé ook kan,’ zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. ‘Dat we de sociale doelgroep alsmaar beter bereiken, is wel een heel goede zaak. Wie zo’n renteloze lening krijgt kan het maandelijkse bedrag vaak volledig afbetalen met het verschil op de energiefactuur.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud