Hello Bank pakt uit met stunttarief voor woonlening

©BELGA

Hello Bank, de onlinebank van BNP Paribas Fortis, pookt de strijd om woonkredieten wat op. Aan het stunttarief van 1,65 procent voor een lening op 20 jaar zijn wel voorwaarden verbonden.

Met dit tarief positioneert Hello Bank zich opnieuw als prijsbreker op de markt voor woonkredieten. Die werd in juni wakker geschud, met de komst van Keytrade Bank. De onlinespeler, die vooral naam maakte als broker, lanceerde in juni zijn onlinewoonkrediet. 

Wie in goede papieren zit en minder dan 80 procent van de aankoopwaarde van de woning leent, kreeg bij Keytrade een vast tarief van 1,65 procent voor een lening op 20 jaar. Erg scherp, want bij het adviesbureau Immotheker lag de gemiddelde rente voor een gelijkaardige lening zonder voorwaarden - dus zonder het afnemen van een schuldsaldo- en/of brandverzekering - op 2,15 procent.

Keytrade werd echter het slachtoffer van zijn eigen succes. De onlinebank kreeg zoveel kredietaanvragen te verwerken dat de aanvragen voor herfinancieringen tijdelijk werden stopgezet. Ook krikte Keytrade Bank in juli haar rentetarieven op - 1,65 werd 1,93 procent - om de vraag naar woonkredieten wat te temperen.

Van die situatie hoopt Hello Bank te profiteren. Voor een lening op 20 jaar met een vast tarief zakt de rente van 1,90 naar 1,65 procent - het laagste tarief sinds de lancering van Hello Bank in januari vorig jaar. Om dat tarief te krijgen moeten kandidaat-kopers wel aan voorwaarden voldoen. Zo moet u uw loon laten storten op een rekening bij de bank, een schuldsaldo- en brandverzekering afsluiten bij de verzekeraar AG Insurance én niet meer dan 80 procent van de aankoopwaarde van de woning lenen.

2,15 %
Bij het adviesbureau Immotheker lag de gemiddelde rente voor een lening op 20 jaar zonder voorwaarden in juni op 2,15 procent.

De vraag is of andere spelers het voorbeeld van Hello Bank zullen volgen. Keytrade Bank liet vrijdag nog weten dat ze voorlopig geen plannen heeft om haar tarieven weer wat scherper te stellen. Maar mogelijk brengt dit nieuws daar verandering in.

Vergelijken is de boodschap

Wat met de grootbanken? Die volgen de markt natuurlijk op de voet. Maar met hun hogere kostenstructuur - zij zetten meer in op advies in kantoren - zijn zulke lage tarieven moeilijker haalbaar.

Voor wie shopt en een goed dossier kan voorleggen, zijn er wel mogelijkheden, blijkt op de vergelijkingssite Spaargids.be. Bovendien is Hello Bank minder flexibel dan de grootbanken en biedt ze enkel vaste formules aan, geen variabele. Het wordt dan ook uitkijken wat de bank gaat doen als de rente fors zou stijgen.

Hello Bank zegt in het eerste halfjaar van 2017 330.000 bezoekers op haar platform te hebben gekregen, tegenover 172.000 een jaar geleden. Daar vloeiden 1.340 kredietaanvragen uit voort, tegenover 550 een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect