Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel kan u lenen?

Geld lenen in economisch onzekere tijden is niet zonder risico. U kan dus beter goed uitpluizen wat uw maximale leencapaciteit is. We zetten daarvoor enkele handige hulpmiddelen op een rij.

(netto/standaard) – De economische barometer staat al geruime tijd op 'onweer'. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat gezinnen minder krediet opnemen. Want, hoe zeker ben je nog dat je binnen enkele maanden nog steeds de lening kan terugbetalen?

Na de zomer van vorig jaar lag het maandelijkse volume van nieuwe kredieten systematisch lager dan eind 2007. Dat blijkt alvast uit de jongste cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) en dat schrijft De Standaard. In december werd nog voor 5,5 miljard euro krediet opgenomen via kredietkaarten, tegen 6,3 miljard in december 2007. Andere vormen van consumentenkrediet waren samen goed voor 10,4 miljard euro, tegen 13,2 miljard euro eind 2007.

En hoewel de rentedalingen van de ECB hypothecaire leningen goedkoper maken, daalt ook het aantal gezinnen dat voor een woonlening bij de bank aanklopt. Zo lag het volume van nieuwe hypothecaire kredieten in december maar liefst 14 procent lager dan een jaar eerder. Andere vormen van kredietverlening aan gezinnen daalden zelfs met 40 procent.

Leencapaciteit

Een eigen huis...
voor elk budget
Lees meer

Wie toch wil lenen, doet er niet slecht aan zijn financiële situatie eens van naderbij te bekijken. Zo kan u zich ervan verzekeren dat u de lening kan terugbetalen… ook als er iets foutloopt. Op het internet vindt u alvast verschillende modules waarmee u kan berekenen hoeveel geld u maximaal kan lenen.

  • De belangrijkste vraag als u leent, is uiteraard of de lening wel in uw budget past en of u de maandelijkste aflossing wel kan betalen. Daarvoor kan u terecht bij de Risicometer van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).
  • Bent u op zoek naar een hypothecaire lening, dan kan u via de module van Netto uw maandelijkse afbetaling berekenen op basis van het ontleende kapitaal, de looptijd van uw krediet en de jaarlijkse rentevoet.
  • Op basis van uw eigen financiële situatie kan u op de website van adviesbureau Immotheker uw leencapaciteit berekenen. Vervolgens krijgt u ook een overzicht van de beschikbare leenformules en de maximale leenbedragen.
  • Welke woning is voor u betaalbaar? Het antwoord op die vraag is niet enkel afhankelijk van het bedrag dat u kan lenen, maar ook de kosten voor de aankoop- en leningakte zijn bepalend. Op Hoeveelkostmijnhuis.be kan u alvast berekenen hoeveel u kan lenen en wat u met dat bedrag kan kopen.
Sparen, lenen of beleggen?

Het zijn slechte tijden voor spaarders. Het rendement van hun veilige beleggingen daalt. Slechte tijden ook voor kredietnemers, de banken rekenen de daling van de rentevoeten niet volledig door. Waarom niet investeren in bedrijfsobligaties

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud