Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Huizenkopers omarmen variabele rente steeds meer

Hypotheekleningen met een variabele rente winnen aan populariteit. Dat blijkt uit cijfers van BNP Paribas Fortis.
©Sofie Van Hoof

Het afgelopen jaar koos 69 procent van de klanten van BNP Paribas Fortis bij het aangaan van een hypothecaire lening voor een vaste rente en 31 procent voor een variabele rente. Dat is een aanzienlijke verschuiving, aangezien de vaste rente het jaar voordien nog goed was voor 85 procent en de variabele rente voor amper 15 procent.

De tendens tekent zich in de hele Belgische financiële sector af. Uit statistieken van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt dat de belangstelling voor variabele rentetarieven naar het einde van het jaar nog is toegenomen. In het vierde kwartaal van 2018 werd in net geen 63 procent van de gevallen voor een vaste rentvoet gekozen.

Maximaal verdubbelen

Een variabele rente is doorgaans lager dan een vaste rente, maar kan op vaste tijdstippen worden aangepast. Dat kan naar beneden, maar ook naar boven. De verschuiving wijst erop dat de mensen die een hypotheeklening aangaan er gerust in zijn dat de rente de komende jaren niet al te veel zal stijgen. En zelfs al zou dat gebeuren, dan nog is het risico beperkt. Een variabele rente mag maximaal verdubbelen. Zelfs met de huidige lage renteniveaus is dat nog geen catastrofaal scenario.

119
Looptijd lening
Ouderen lenen gemiddeld op 119 maanden. Bij jongeren is dat 271 maanden.

BNP Paribas Fortis bevestigde donderdag dat niet onmiddellijk voor drastische renteverhogingen gevreesd moet worden. ‘Als er al sprake is van een hogere rente, dan zou de stijging voor de Belgische rentevoeten op tien jaar maximaal tussen 20 en 50 basispunten liggen', zegt Sébastien Degand, verantwoordelijk voor krediet aan de particulieren bij BNP Paribas Fortis.

Babyboomers en millennials

Uit de cijfers van BNP Paribas Fortis over 2018 blijkt dat zowel jongeren als ouderen gretig gebruikmaken van de lage rente om een huis te kopen of te bouwen. Tussen 2012 en 2018 steeg bij de bank het aantal kredieten aan 55-plussers met 25 procent, waardoor ze vorig jaar goed waren voor 10 procent van de hypotheekportefeuille. De millennials, jongeren onder de 30 jaar, trokken een kwart van de hypotheekleningen naar zich toe.

De ouderen lenen iets minder (gemiddeld 160.187 euro) en maken gebruik van kortere looptijden (gemiddeld 119 maanden), terwijl bij de jongeren de looptijden een stuk langer zijn (271 maanden) en er gemiddeld meer geleend wordt (187.459 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud