'Hypotheekrente gaat dit jaar 0,5 procentpunt omhoog'

©Piet den Blanken/Hollandse Hoogte

BNP Paribas Fortis verwacht dat de hypothecaire rente in 2018 met 50 basispunten zal stijgen.

BNPP Fortis, de Belgische marktleider voor woonkrediet, ziet de rente voor hypotheekleningen dit jaar 'in een traag tempo' stijgen. Het mikt op een stijging met 50 basispunten boven op de 2,07 procent die de bank gemiddeld aanrekent voor leningen met een vaste rente.

De vraag is of de raming binnenkort niet aan diggelen ligt nu de financiële markten een renteopstoot zien. Sébastien Degand, verantwoordelijk voor kredieten aan particulieren bij BNP Paribas Fortis, gaf tijdens een persconferentie toe dat er wel wat onzekerheden in de markt zitten.

BNP Paribas Fortis verwacht ook opnieuw een lichte groei van het aantal vastgoedtransacties in 2018. Vorig jaar was er een stijging met ongeveer 1 procent. In Vlaanderen kan de verlaging van het standaardtarief voor registratierechten (van 10 naar 7 procent) wel leiden tot een vertraging in de eerste zes maanden van het jaar. 'De regelgeving verandert op 1 juli en dus houden we er rekening mee dat sommigen tot dan wachten om te kopen', aldus Degand.

Meer leningen met variabele rente

In 2017 koos 85 procent van de kredietnemers voor een lening met een vaste rentevoet. Dat is niet onlogisch, want de rente is zo laag dat ze die op dat niveau vastgeklikt willen zien. Toch koos 15 procent voor een lening met een variabele rente, terwijl dat in 2016 maar 7 procent was. 'Leningnemers worden door een variable rente aangetrokken omdat ze tegen een lager tarief van start gaan en omdat ze weten dat bij een rentestijging de eventuele tariefverhoging begrensd is', verklaart Barbara Dewulf, productmanager woonkredieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect