Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Lenen voor woning nooit zo goedkoop

Wie momenteel een woonkrediet afsluit, doet dat tegen historisch lage tarieven.
De gemiddelde hypotheekrente voor een krediet op 20 jaar vast bedraagt momenteel 1,73 procent bij Immotheker. ©jonas lampens

Het onafhankelijk advieskantoor Immotheker heeft de hypotheekrente de voorbije weken verder zien zakken. Volgens zijn rentebarometer, die de rentestand bij 16 banken opvolgt, bedraagt de gemiddelde vaste hypotheekrente op 20 jaar 1,73 procent, tegenover 1,78 procent in april. U krijgt zo'n tarief alleen als u een goed dossier kunt voorleggen en minstens 20 procent van de aankoop zelf financiert.

'Het laagste tarief dat we momenteel noteren, is 1,49 procent voor een krediet op 20 jaar met een vast rentetarief', zegt John Romain van Immotheker. 'U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, en ook een brand- en schuldsaldoverzekering bij de bank afsluiten.' 

Geen algemene regel

Het kan nog lager. Bij KBC kregen sommige klanten onlangs 1,28 procent voor een hypothecaire lening op 20 jaar met een vaste rentevoet, blijkt uit gegevens van de vergelijkingssite Spaargids.be. Daar kunnen consumenten tarieven die ze van hun bank krijgen melden en vergelijken met wat andere klanten kregen.

Die 1,28 procent - een laagterecord bij Spaargids - werd ook al in april genoteerd. KBC liet toen weten dat die lage tarieven zeker geen algemene regel zijn. Veel hangt af van uw persoonlijke situatie, of u veel eigen middelen heeft en wat uw terugbetalingscapaciteit is.

De lage woonkrediettarieven zijn een gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de dalende marktrente. De Belgische tienjaarsrente is sinds begin dit jaar teruggevallen van 0,78 naar 0,242 procent. Daarmee zit ze nog iets boven het laagterecord van september 2016 (0,101%). Dat de hypotheekrente wel een laagterecord bereikt, is een gevolg van de huidige concurrentie tussen de banken.

Extra buffers

Gisteren waarschuwde de Nationale Bank opnieuw dat banken te soepel zijn met het verstrekken van woonkredieten. Op vraag van de financiƫle toezichthouder gaat de regering daarom de kapitaalbuffers van banken tijdelijk verhogen.

Het ziet er overigens niet naar uit dat de ECB haar beleid snel zal aanpassen. Peter Praet, de vertrekkende hoofdeconoom van de ECB, liet afgelopen weekend in een interview weten dat het nog lang kan duren voor de rente weer omhooggaat.

Uit cijfers van Immotheker blijkt dat de gemiddelde maandlast bij koppels die een woonkrediet afsluiten nauwelijks gewijzigd is. 'In 2007 betaalde men gemiddeld 1.010 euro af, in 2018 1.058 euro', zegt Romain. De gemiddelde hypotheekrente daalde in die periode van 4,60 naar 2,07 procent. We lenen ook meer en de eigen inbreng nam toe, van 57.755 naar 66.193 euro. Het gemiddeld netto-inkomen bleef wat achter op de inflatie. 'Het gemiddeld netto-inkomen nam toe van 3.305 tot 3.689 euro, terwijl dat 4.078 euro zou moeten zijn als je rekening houdt met de inflatie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud