Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Opstoot lange rente voorbode van duurdere woonkredieten

De Belgische tienjaarsrente stijgt donderdagochtend verder. Daardoor worden de woonkredieten wellicht duurder.
©Sofie Van Hoof

De rente op tien jaar staat donderdagochtend op 1,24 procent tegenover 1,19 procent woensdag. Hiermee zitten we op het hoogste peil sinds oktober 2014. Ook andere landen van de eurozone worden woensdag geconfronteerd met een sterke stijging van de langetermijnrente. 

De belangrijkste oorzaak van de hogere rente is de stijging van de inflatie en de inflatieverwachtingen ‘De vrees voor een lange periode van negatieve inflatie is verdwenen’, zegt Kristof Wauters, obligatiespecialist van BNP Paribas Fortis.

De vrees voor een lange periode van negatieve inflatie is verdwenen.
Kristof Wauters
BNP Paribas Fortis

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde woensdag haar inflatieprognose voor 2015 van 0 naar 0,3 procent. Ze herhaalde dat de inflatie in de eurozone tegen 2017 zal versnellen naar 1,8 procent. Dinsdag bleek al dat de Europese inflatie in mei was toegenomen naar een hoger dan verwachte 0,3 procent.

Ook het optimisme dat snel een akkoord wordt bereikt over Griekenland speelde een rol. Alexandre De Groote, obligatiehandelaar van Petercam, merkt op: ‘We zien een vlucht weg van kwaliteit.’ Duitse staatsobligaties profiteren minder van hun status van veilige haven. Daardoor stijgt de rente.

Sommige handelaars verwezen ook naar Mario Draghi. De ECB-voorzitter zei woensdag dat we meer volatiliteit gewoon moeten worden. Hij suggereerde daarmee dat de ECB niet wakker ligt van de renteklim.

Wauters verwacht de komende maanden meer volatiliteit. ‘Maar de rente zal eind dit jaar ongeveer even hoog zijn als nu. De obligatieaankopen van de ECB plaatsen tot september 2016 een plafond op de rente.’

De klim van de langetermijnrente begint door te sijpelen in de rente op hypothecaire kredieten. John Romain van het adviesbureau Immotheker: ‘Voor woonkredieten op 25 jaar met een vaste rente is de rente sinds de bodem van half april gestegen van 2,56 naar 2,72 procent.’

Hij maakt twee kanttekeningen. ‘De rente op woonkredieten volgde slechts voor een kwart de stijging van de rente op staatsobligaties. Voordien heeft de hypothecaire rente ook de daling van de marktrente niet volledig gevolgd. Bovendien reageert de rente op woonkredieten met vertraging op de marktrente.’

Een verhoging van de rente op spaarboekjes, kasbons en termijnrekeningen is nog niet voor morgen.

Romain suggereert daarmee dat een verdere rentestijging op woonkredieten waarschijnlijk is. KBC zei vorige maand dat het dagelijks zijn rente aanpast aan de marktontwikkelingen. AXA wijzigt zijn tarieven om de twee weken.

De hogere rente krikt ook de rentelasten van de overheid op. Maar de impact op de begroting 2015 is beperkt omdat de schatkist al ruim de helft van haar financieringsplan van dit jaar heeft afgerond.

Een verhoging van de rente op langlopende spaarproducten lijkt niet voor morgen. Zowel BNP Paribas Fortis als Belfius zei woensdag dat het geen concrete plannen heeft om de rente op kasbons en termijnrekeningen te verhogen. Prijsbreker Nemea deelde mee dat hij de rente op termijnrekeningen zal verlagen.

Een verhoging van de rente op spaarboekjes is evenmin aan de orde. BNPP Fortis kondigde woensdag aan dat de rente op sommige spaarrekeningen naar omlaag gaat. De spaarrente wordt ook bepaald door de kortetermijnrente. Aangezien de basisrente van de ECB 0,05 procent bedraagt, is de korte rente ongeveer gelijk aan nul.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud