Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Renovatiekredieten doperen kredietaanvragen niet langer

Voor het eerst in een jaar werden in augustus minder hyothecaire kredieten aangevraagd. Zelfs de aanvragen voor renovatiekredieten en herfinancieringen, die de statistieken de voorbije maanden fors dopeerden, gingen omlaag.
Advertentie
©Bram Petraeus

Het aantal kredietaanvragen lag in augustus 2015 lager (-13,3%) dan in augustus 2014. Het overeenstemmende totaalbedrag van deze aanvragen lag eveneens 10,9% lager. Dat blijkt uit de maandelijkse kredietbarometer van Febelfin.

De daling van het aantal kredietaanvragen deed zich voor op alle vlakken. De daling van het aantal bouwkredieten (-31%) en de kredieten voor de aankoop van een woning (-12%) valt op. 'De aankondiging van de wijzigende woonbonus duwde vanaf augustus-september 2014 de aanvragen de hoogte omdat mensen hun plannen vooruit schoven om nog te profiteren van de gunstige regeling', verklaart de woordvoerster van Febelfin de tendens.  

Maar het meest opmerkelijke in de statistieken is dat het aantal aanvragen voor een externe herfinanciering 20 procent lager lag dan in augustus vorig jaar. Vanwege de extreem lage rentestand beïnvloeden herfinancieringen al ruim een jaar de statistieken. 'In het derde en vierde kwartaal van 2014 kenden de herfinancieringen een ontzettende piek. In aantal ligt het aantal aanvragen voor herfinancieringen nog steeds op een hoog niveau', legt de Febelfin-woordvoerster uit. 

Ook het aantal aanvragen voor renovatiekredieten (-7%) kende een krimp. Deze aanvragen zaten sinds begin dit jaar nochtans ontzettend in de lift. Momenteel profiteren renovaties aan woningen tussen 5 en 10 jaar nog van een verlaagd btw-tarief van 6 procent, maar vanaf januari 2016 geldt voor hen ook het normale tarief van 21 procent, waardoor verbouwers de voorbije maanden hun renovatieplannen versneld in gang gezet hebben. 

Verstrekte kredieten stijgen wel nog

De verstrekte kredieten lagen in augustus 2015 wel nog aanzienlijk hoger, zowel in aantal als in bedrag. Wegens de verwerkingstijd van een kredietdossier kennen de cijfers over de verstrekte kredieten een vertraging van 2 tot 3 maanden ten opzichte van de cijfers over de aanvragen. In aantal was er een klim met 57,7% en in bedrag van 60,1% in de verstrekte kredieten.

Zoals in de voorgaande maanden, was ook in augustus opnieuw een duidelijke stijging merkbaar van onder meer de verstrekte kredieten voor de aankoop van een woning (+17%) en voor de aankoop met renovatie (+32%). De toename was evenwel opnieuw het grootst op vlak van de verstrekte renovatiekredieten (+69%). Voor de derde maand op rij stijgt eveneens het aantal verstrekte bouwkredieten (+19%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud