Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Renteoorlog voor autoleningen

Nu het Autosalon zijn deuren opent, voeren de banken de renteoorlog voor autoleningen op. De ene na de andere bank verlaagt haar tarieven. De laatste in de rij is Belfius.
©EPA

BNP Paribas Fortis biedt voor bepaalde bedragen en leningstermijnen bodemtarieven aan van 2,20 procent. ‘Nooit eerder was de rente op autoleningen zo laag bij ons’, zegt woordvoerder Valéry Halloy. De grootbank hanteert daarmee op dit moment het laagste tarief op de markt. BNP Paribas Fortis zag de vraag naar autoleningen voor nieuwe wagens vorig jaar met 12 procent stijgen. Het gemiddelde bedrag van een autolening bij de bank is in de periode 2011-2013 met 13 procent toegenomen tot 15.173 euro.

Bij de concurrentie biedt ING nog tot 16 februari een rente van 2,25 procent (2,05% voor groene autoleningen) voor de financiering van wagens die nieuw zijn of minder dan twee jaar oud, om het even voor welk bedrag en voor hoogstens vijf jaar.

Belfius verlaagt zijn tarieven ook tijdelijk, met name tijdens de duur van het Autosalon. Het tarief gaat omlaag van de geldende 2,5% naar 2,4% vanaf 16 januari voor wie leent op 48 maanden. Wie leent op maximaal 24 maanden kan dat al aan 2,3% als hij minstens 5.000 euro leent. 

De banken kunnen interessante financieringsrentes aanbieden omdat ze zelf tegen heel lage rentes kunnen lenen bij de Europese Centrale Bank. Doordat maar weinig leners in gebreke blijven voor autoleningen, hoeven de banken bovendien geen te hoge risicopremie aan te rekenen.

Toch houden sommige banken en kredietinstellingen zich afzijdig in de renteoorlog. Voor een autolening van 10.000 euro gespreid over 48 maanden loopt de rente bij Cofidis op tot 10,5 procent. De klant betaalt dus in totaal 2.180 euro intrest. Bij Argenta en Recordbank schommelt de rente rond 4 procent. Als we de beste rentevoet op de markt (Beobank) vergelijken met de minst interessante (Cofidis), dan loopt het verschil in betaalde rente op tot meer dan 1.700 euro.

Tarieven voor een autolening (geleend bedrag: 10.000 € op 4 jaar)

Bron: spaargids.be

Om klanten over de streep te trekken stellen autodealers vaak aantrekkelijke financieringen voor. Zo biedt Renault tijdens het salon een financieringsrente van 0 procent op het hele gamma (waaronder Dacia), met uitzondering van de Laguna en de Espace (1,99%). Bij D’Ieteren geldt een rente van 1,99 procent op de Up, de Polo, de Golf en de Caddy. Voor andere modellen bedraagt de rente 2,99 procent. Maar pas op: het gaat om leningen van maximaal 48 maanden en met een minimumvoorschot van 15 procent.

Bij Toyota bedraagt de rente nu 3,99 procent. Tijdens het salon zal dat zakken tot 2,99 procent voor het volledige gamma (op 60 maanden), behalve voor de RAV4 en de Verso (1,99% op 48 maanden) en voor de Aygo (0% op 24 maanden). Maar u moet al over een aanzienlijk startkapitaal beschikken om die rente te kunnen genieten, want Toyota vraagt een voorschot van liefst 25 procent. Mercedes stelt financieringen voor met een rentevoet van 1,99 procent op het volledige gamma (op 48 maanden en met een voorschot van 15 procent).

William Haesendonck, zaakvoerder van de kredietmakelaar VDV Conseil, wijst erop dat een lening bij een bank of bij een autohandelaar in feite op hetzelfde neerkomt: een lening op afbetaling. Maar de nulrente die de autohandelaars voorstellen, wantrouwen we maar beter. ‘De nulrente bestaat niet’, legt hij uit. ‘Daar zit altijd iets achter, zoals een hogere verkoopprijs of een hoger voorschot.’ Sommige autodealers koppelen hun aanbod ook aan de afname van verwante producten, zoals een schuldsaldoverzekering, een uitbreiding van de garantie,...

‘Ook de klantenbinding speelt een rol’, zegt Haesendonck. ‘Wie al andere producten heeft bij een bank, zoals een hypotheeklening of een pensioenspaarrekening, krijgt voor zijn autolening soms een lagere rente.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.