Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Rentes van woonleningen duiken onder 1 procent

De psychologische grens van 1 procent voor een woonlening met vaste rente werd de voorbije weken meermaals doorbroken. Alleen klanten met een ijzersterk dossier maken kans.
De rente op hypotheekleningen duikt onder 1 procent. ©ANP XTRA

De rush op vastgoed leidt ook op de markt van hypothecaire kredieten tot een concurrentiestrijd tussen de banken, althans voor sommige sterke klantenprofielen. Bij KBC kreeg een klant volgens Spaargids.be onlangs een vast tarief van 0,91 procent voor een kredietaanvraag van 300.000 euro op 20 jaar. Voor kortere looptijden - 10 en 15 jaar vast - boden sommige banken al langer tarieven aan van minder dan 1 procent.

‘Iedereen focust op dat tarief, maar de realiteit is dat lagere hypotheekrentes vaak gecompenseerd worden door bijkomende voorwaarden waarop de bank verdient, zoals een duurdere schuldsaldo- of brandverzekering, of de beheerskosten van een beleggingsportefeuille.

John Romain
Immotheker
Advertentie
0 procent
rente
Ook de banken gaven eerder al aan dat het onwaarschijnlijk is dat rentes afglijden naar 0 procent. De banken moeten kosten in rekening brengen.

Volgens KBC gaat het om uitzonderlijke situaties. ‘We bieden elke klant een persoonlijke prijs in functie van zijn risico- en commercieel profiel en in functie van de rente- en marktcontext. Als al die factoren gunstig zijn, kan dat uitzonderlijk leiden tot heel lage tarieven’, luidt het.

Uitzonderingstarieven

Dat het om uitzonderingstarieven gaat, blijkt ook uit de rentebarometer van het advieskantoor Immotheker, die de kredietformules bij 16 banken vergelijkt.  Het gemiddeld tarief voor een woonkrediet op  20 jaar vast bedraagt momenteel 1,65 procent. Dat is evenveel als eind augustus. 

‘Gemiddeld zijn de winstmarges van de banken de voorbije maanden toegenomen, want de daling van de marktrente werd al lang niet meer gevolgd, of toch zeker niet in dezelfde mate’, zegt John Romain van Immotheker.  De Belgische tienjaarsrente, die als een van de referenties wordt gebruikt voor hypothecaire leningen, noteert op -0,037 procent.

Ook de banken gaven eerder al aan dat het onwaarschijnlijk is dat rentes afglijden naar 0 procent. De banken moeten kosten in rekening brengen. Die verhinderen dat de rentevoeten blijven zakken.

Opletten

Volgens Romain is het bovendien opletten geblazen voor wie een uitzonderlijk laag tarief krijgt. ‘Iedereen focust op dat tarief, maar de realiteit is dat lagere hypotheekrentes vaak gecompenseerd worden door bijkomende voorwaarden waarop de bank verdient, zoals een duurdere schuldsaldo- of brandverzekering, of de beheerskosten van een beleggingsportefeuille.’

Intussen stuurt ook de Nationale Bank (NBB) aan op een gezonder beheer van hypotheekleningen. In juni werden banken verplicht een bijkomende buffer van 1 miljard euro aan te leggen als bescherming tegen slechte woonkredieten.

Vorige week meldde de NBB dat banken verplicht worden in de toekomst strenger te zijn bij het toekennen van leningen. Gaat u een krediet aan voor uw gezinswoning, dan kunt u vanaf januari maximaal 90 procent van de aankoopwaarde lenen. Voor startende kopers kunnen banken wel soepeler zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.