Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Steeds meer Belgen kunnen woonkrediet niet aflossen

Een almaar groter aantal Belgen heeft het lastig om de maandelijkse aflossingen voor zijn woonlening te betalen. Eind 2012 stond er 971 miljoen euro aan achterstallige hypothecaire kredieten uit. Dat is een stijging met 10,8 procent tegenover eind 2011.
(foto dl) ©DRIES LUYTEN

‘Het is een record’, zegt Peter Neefs, het hoofd van de Centrale voor kredieten aan particulieren, een onderdeel van de Nationale Bank. Het aantal achterstallige contracten steeg 5 procent tot 30.509.

Vooral met al langer lopende leningen zijn er moeilijkheden. ‘Mensen die het al moeilijk hadden om hun woonkrediet af te betalen, slagen er steeds minder in die problemen ook op te lossen’, stelt Neefs.

Specialisten wijzen in de eerste plaats op de moeilijkere economische context. Maar dat is lang niet de enige verklaring. Vaak gaan mensen ook gewoon te veel schulden aan. ‘Veel probleembetalers zijn mensen die ook geleend hebben voor gewone consumentenproducten’, zegt John Romain, de directeur van Immotheker, een bedrijf dat mensen adviseert bij het aangaan van een woonkrediet.

Ook de achterstallen op consumentenkredieten stegen het afgelopen jaar met 4,6 procent tot 1,75 miljard euro. Onder consumentenkredieten vallen onder meer leningen voor de aankoop van huishoudtoestellen of reizen, maar ook kredietkaarten van winkels, of particulieren die in het rood gaan op hun zichtrekening.

Erik Van Triecht, een notaris die spreekt vanuit zijn eigen praktijk, legt tevens een deel van de verant-woordelijkheid bij de banken. ‘Vroeger verstrekten de banken veel gemakkelijker een lening voor 100 procent van de koopprijs van de woning.’

Veel strenger

Maar de banken zijn door de financiële en economische crisis voorzichtiger geworden. ‘Kredietverleners kijken er nu veel strenger op toe dat mensen zich niet overlenen’, stelt Romain. Daarom namen de jongste twee jaar de problemen met nieuwe woonkredieten net af.

Zowel Romain als Van Triecht ziet ook een oorzaak in de toename van het aantal echtscheidingen, waardoor de kosten voor de ex-partners stijgen.

Volgens de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijft de markt voor woonkredieten in België echter fundamenteel gezond. ‘In verhouding tot het totale aantal verstrekte kredieten blijft het aantal wanbetalers de jongste vijf jaar stabiel rond 1,1 procent’, zegt Ivo Van Bulck, secretaris-generaal van de BVK. Bovendien staat de hypothecaire rente op een historisch laag niveau. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud