Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Steeds meer hulp nodig voor schulden

Steeds meer Vlamingen stapelen hun schulden op en zoeken daarvoor hulp. Het aantal personen in schuldbemiddeling is de afgelopen acht jaar verdubbeld. Wie echter slim omgaat met zijn leningen komt nooit in de problemen. Enkele tips.
Advertentie
Verdrink niet in de facturen. Met enkele eenvoudige regels hoeft een lening geen blok aan je been te zijn.

(netto/plusriches.fr) – Bij het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling vermoeden ze dat het aantal dossiers het afgelopen jaar minstens met een vijfde is gestegen. Afgelopen jaar hadden ruim 58.000 gezinnen een schuldbemiddelingdossier bij het OCMW. Daarnaast worden een onbekend aantal privédossiers door advocaten afgegandeld. In totaal kregen ongeveer 200.000 Vlamingen te maken met schuldbemiddeling. Vooral de energiefacturen blijven vaak liggen.

Geld lenen, do’s and dont’s

Ondanks de verontrustende cijfers is een lening niet per definitie een slechte zaak. Er zijn goede redenen om in bepaalde gevallen een lening af te sluiten. Een huis of wagen kopen op krediet zijn perfect logische situaties.

Maar dan moet je op voorhand wel goed je huiswerk maken. Lees daarom aandachtig de terugbetalingsverplichtingen en wees op je hoede met variabele rentevoeten. Een rentevoet die afhankelijk is van de inflatie, kan je fameus parten spelen, zeker als je de afgelopen prijsstijgingen bekijkt. Algemeen kan je stellen dat je best consumentenkrediet en kredieten met aanpasbare of hoge rentevoeten vermijdt.

Je schulden afbouwen

  • Volg de uittreksels van je afbetalingen op. Het lijkt een overbodige taak maar je leert telkens opnieuw uit je uittreksels, al was het maar om het eindbedrag telkens verder te zien dalen. In het beste geval detecteer je een fout die je vele euro's zou gekost hebben.
  • Verwittig je schuldeisers als je een probleemje hebt. Je schuldeisers hebben veel meer begrip voor je situatie of gedragen zich veel inschikkelijker als je per telefoon, mail of brief laat weten dat er een vertraging van betaling op komst is. Ze horen het liever uit jouw mond dan het zelf te moeten vaststellen.
  • Hou je maandbudget in het oog. Om met kennis van zaken de juiste kredieten te kunnen afsluiten, ken je best je financiele situatie door en door. Een goed zicht op je inkomsten en uitgaven is het minimum.
  • Neem geen kredietlijnen op in winkels. De voordelen die winkels bieden op zo'n kredietkaarten staan niet altijd in verhouding tot de kosten die ze aanrekenen. Als je schulden hebt terug te betalen, moet je prioriteit liggen op terugbetaling, niet op verdere consumptie.
  • Stel een hiërarchie van je facturen op. Niet al je facturen zijn even dringend of belangrijk. Naarmate het einde van de maand nadert en het moeilijk wordt om de eindjes aan elkaar te knopen, kan je best een rangorde van je facturen opstellen.
  • Cash geld is altijd beter. Geld dat je ziet verdwijnen uit je portefeuille confronteert je meer met je financiële situatie dan een bankkaart die je bovenhaalt voor je betalingen.
  • Geeft prioriteit aan schuldafbouw. Vergeet niet dat het afbetalen van een lening op termijn leidt tot het verwerven van een object. Zolang je het niet helemaal bezit, pas je beter op met het aankopen van andere objecten. Betaal eerst je lopende rekeningen.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud