Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waar vind je de goedkoopste lening?

Nu het inflatiemonster stilaan de aftocht plaatst, kunnen we met z’n allen beginnen dromen van een renteverlaging. Dat zou goed nieuws zijn omdat lenen dan goedkoper wordt. Maar welke rente moet je betalen als je nú een lening afsluit?
Advertentie
Investeren in vastgoed
Is dit het juiste moment om een huis te kopen of in vastgoed te beleggen?
Reageer hier

(netto) – Wie zich in het donkere bos van de hypothecaire leningen waagt, dreigt al gauw verloren te lopen. Wat moet je kiezen? Een lening met een vaste of een variabele rentevoet? En voor welke looptijd kies je? En als je gaat voor een variabele lening: welke formule kies je? En hoeveel kan je lenen?

Voor welke lening je ook kiest, je doet er goed aan gelijkaardige formules van verschillende banken te vergelijken. Zo weet je niet alleen wie je de laagste rente kan bieden, eventueel kan je met die informatie je eigen bankier onder druk zetten om een toch een voordelige lening te krijgen.

Vaste rente

Variabele rente

Opmerkingen

In bovenstaande tabellen hebben we ons bewust beperkt tot de tweede belangrijkste formules. Hou er ook rekening mee dat de banken hun rente-aanbiedingen wekelijks kunnen aanpassen.

Wat ons overzicht van de vaste rentetarieven betreft, gaan we uit van de tarieven voor 20 jaar. Uiteraard bieden de meeste banken woonleningen aan die variëren van 1 tot 30 jaar en waarvoor andere tarieven gelden. 

In het overzicht van de variabele tarieven nemen we de 1/1/1-formule als graadmeter. Daarbij is de rente elk jaar aanpasbaar met vastgelegde boven- en ondergrens. De banken bieden daarnaast ook formules aan waarbij het rentetarief elke drie of elke vijf jaar aangepast wordt.

Deze week in Netto

Nu zaterdag in Netto, het personalfinancemagazine van De Tijd:

Heeft de dalende rente een invloed op uw lening?

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud