Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Waar vindt u de beste lening om uw woning te renoveren?

Zaterdag opent de (ver)bouwbeurs Batibouw opnieuw de deuren. Welke tarieven bieden banken voor wie zijn woning wil renoveren?
Lenen om uw woning energiezuiniger te maken, kan tegen lage tarieven. ©Frank Toussaint

Banken bieden twee types renovatieleningen aan: een klassieke en een groene. Het tarief voor de groene lening is voordeliger, maar dan moet u wel aan een belangrijke voorwaarde voldoen: u moet de lening aangaan om renovatiewerken uit te voeren die uw woning energiezuiniger maken.

Bij Belfius waren vorig jaar vier op de tien renovatieleningen bestemd voor de financiering van groene investeringen.

Die voorwaarde moet niet voor honderd procent vervuld zijn. Bij Axa kunt u al genieten van een voordelige groene lening (1,59%) als minstens 50 procent van de werken groene investeringen zijn. 'Denk aan het isoleren van het dak, het plaatsen van ramen met dubbelglas of het installeren van een warmtepomp', zegt woordvoerster Lisa Pieters.

Eenzelfde geluid bij Belfius. 'Om van het voordelig tarief (1,75%) te genieten, moet u minstens de helft van het kredietbedrag gebruiken om uw woning energiezuiniger te maken of om ze te beschermen tegen brand of inbraak.'

Populair

Groene leningen worden steeds vaker afgesloten. Bij Belfius waren vorig jaar vier op de tien renovatieleningen bestemd voor de financiering van groene investeringen. Dat is zeven keer meer dan vijf jaar geleden.

Ook Axa ziet de populariteit van groene kredieten toenemen. 'Twee jaar geleden was een op de drie renovatieleningen een groene lening. Vandaag is dat bijna een op de twee.' Bij BNP Paribas Fortis is een op de drie renovatieleningen een groen krediet.

De prijsbreker op de markt voor renovatieleningen is de coöperatieve bank CPH, die enkel in Wallonië actief is. Ook al biedt de bank geen speciale tarieven aan naar aanleiding van Batibouw. Voor een renovatielening met een looptijd van 48 maanden bedraagt het tarief 2,29 procent. Sluit u een krediet af voor 48 tot 60 maanden dan wordt dat 2,39 procent. Voor een groene lening bedraagt het tarief 1,09 procent (48 maanden) en 1,19 procent (60 maanden).

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud