Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom lenen duurder wordt

De Belgische grootbanken trekken voluit de kaart van de spaarboekjes en pakken uit met de maximale basisrente van vier procent. Geld lenen daarentegen lijken ze dan weer duurder te maken.
Advertentie

(netto/de morgen) – Lange tijd brachten de spaarboekjes bij de traditionele grootbanken – Dexia, ING, Fortis en KBC – bedroevend weinig op. Maar door de keiharde concurrentie van vele (internet)banken die wél uitpakten met een maximale basisrente van vier procent, konden de grootbanken niet achterblijven.

Elk hebben ze nu een een of andere spaarrekening die een basisrente van vier procent in de aanbieding heeft. Fortis, ING en Dexia bieden de voordelige spaarrente enkel aan op een internetspaarrekening. KBC geeft de voordelige rente dan weer op zijn klassieke spaarrekening.

Lenen duurder

De hoge spaarrente is goed nieuws voor de spaarders, maar wie op zoek moet naar een woonlening mag volgens adviesbureau Immotheker slecht nieuws verwachten. Spaarboekjes en hypothecaire leningen zijn in bepaalde mate elkaars spiegelbeeld. Hoe lager de spaarrente, hoe lager de hypothecaire rente die een bank kan vragen. Een hogere spaarrente daarentegen knibbelt aan de winstmarge van de bank. Om dat te compenseren kan een bank in de verleiding komen om een grotere winstmarge te nemen op hypothecaire kredieten.

En net dat stelde adviesketen Immotheker de afgelopen weken vast: “Op de hypotheekmarkt zien we dat de rentevoeten stijgen, voornamelijk doordat de banken de winstmarges op de kredieten verhogen. Naar aanleiding van de verhoogde spaarrente misschien?”, klinkt het in De Morgen.

Hypothecaire rente steeds duurder

Is enkel de hogere vergoeding op spaarboekjes verantwoordelijk voor de duurdere woonleningen? Niet meteen. De marktrente zit al enige tijd in de lift. Dat komt onder andere door de kredietcrisis die sinds midden vorig jaar weegt op de financiële markten. In een poging om de inflatie in te dijken, besliste de Europese Centrale Bank vorige week bovendien de basisrente op te trekken. Daardoor wordt het voor de banken duurder om zelf geld te lenen bij de ECB. Op termijn  zouden de banken die meerkost kunnen doorrekenen aan hun klanten, bijvoorbeeld in de vorm van duurdere leningen.

Geld lenen voor een huis? Lees onze tips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud