Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Wat u moet weten over fietsleningen

Lenen voor de aankoop van een fiets kan momenteel tegen minder dan 1 procent. Een greep uit het aanbod en de voorwaarden.
De prijs van een e-fiets kan snel oplopen. Bij BNP Paribas Fortis bedraagt het gemiddelde geleende bedrag 3.333 euro. ©robin utrecht

Tijdens het Autosalon pakten banken niet alleen uit met scherpe tarieven voor hun autoleningen, maar ook voor fietsleningen. Die tarieven voor fietsleningen blijven nog even gelden: tot eind februari of eind maart, afhankelijk van de bank.

Lenen voor een fiets kan wat raar in de oren klinken: dat bedrag is relatief snel bijeen te sparen, hoor ik u denken. Maar een elektrische fiets kan snel een paar duizend euro kosten. Dan maakt het spreiden van de betaling van zo’n dure fiets een haalbaardere kaart. Sowieso checkt de financiële instelling welke leningen u al hebt lopen als u aanklopt voor een krediet. De vuistregel is dat u ongeveer een derde van uw inkomen aan het terugbetalen van leningen kunt spenderen.

0,65%
beste rentevoet
Beobank biedt met 0,65 procent de beste rentevoet voor een lening voor een e-fiets.

De lage rente maakt lenen interessant. Beobank biedt met 0,65 procent de beste rentevoet van de markt voor een fietslening. Maar die financiering is alleen mogelijk voor de aankoop van een nieuwe fiets met elektrische ondersteuning én als het bedrag minstens 1.250 euro is. Stel dat u een e-fiets van 4.000 euro koopt en u daarvoor bij Beobank een lening aangaat, dan kost u dat 112,22 euro per maand voor een krediet van 36 maanden. Op het einde van de rit hebt u dan 4.039,92 euro betaald voor uw fiets.

Wie niet op zoek is naar een elektrische fiets maar naar een mountainbike of een bak-, een koers- of een plooifiets kan voor het laagste tarief terecht bij Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC en KBC (0,80%). Check wel goed de voorwaarden, want die verschillen van bank tot bank. Zo bedraagt het minimaal te financieren bedrag bij Belfius 1.000 euro, terwijl u bij BNP Paribas Fortis of KBC terechtkunt voor leningen vanaf 500 euro.

Let wel: voor één keer zijn de voorwaarden van KBC en zusterbank CBC niet dezelfde. CBC biedt een rentevoet van 0,8 procent, maar alleen als het te financieren bedrag minstens 2.500 euro bedraagt.

©Mediafin

Monowheel of hoverboard

Dat de prijs van een fiets kan oplopen, blijkt uit het gemiddeld bedrag dat klanten bij BNP Paribas Fortis lenen voor de financiering van een elektrische fiets. Het gaat om 3.333 euro. De gemiddelde duur van een dergelijke lening bedraagt 27 maanden (of iets meer dan twee jaar), de maandelijkse terugbetaling zo’n 120 euro.

Een concreet voorbeeld: leent u 3.000 euro over een periode van twee jaar, dan betaalt u maandelijks 126,04 euro, of in totaal 3.024,97 euro. Dat betekent dat de lening circa 25 euro kost. Voor een groter bedrag (5.000 euro) met een langere duur (drie jaar) bedraagt de maandelijkse afbetaling 140,60 euro. De totale kostprijs komt dan op 5.061,68 euro (en een kredietkostprijs van bijna 62 euro).

Weet dat u bij BNP Paribas Fortis een dergelijke lening sinds dit jaar niet alleen voor fietsen kunt afsluiten, maar ook voor de aankoop van een elektrische step, een monowheel, een hoverboard of een elektrisch skateboard.

Meer dan de kostprijs

Nog een belangrijk verschil: bij Beobank kunt u lenen tot 120 procent van het aankoopbedrag, tegenover 110 procent bij de andere banken. Dat betekent dat u meer kan lenen dan wat de fiets kost. U kunt dan extra zaken financieren, zoals een verzekering of materiaal om beter zichtbaar of beveiligd te zijn. Bij een speedpedelec - een fiets waarbij de elektrische ondersteuning tot 45 km/u gaat (20 km/u meer dan bij een klassieke e-fiets) - bent u bijvoorbeeld verplicht een helm te dragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud