Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wie groene wagen koopt, leent goedkoper

De start van het Autosalon is voor de banken traditioneel het sein om hun autoleningen in de verf te zetten. Koopt u een groene wagen, dan krijgt u een lager tarief.
Advertentie
Vrijdag start het Autosalon in Brussel. Voor de banken is dat het startschot om hun autoleningen in de verf te zetten. ©Photo News

Vrijdag start het Autosalon, de traditionele hoogmis voor de autoconstructeurs in Brussel. Ook voor de banken zijn het hoogdagen tijdens de beurs, die tot en met 19 januari op de Heisel loopt. Ze krijgen dan een pak meer kredietaanvragen te verwerken dan normaal.

In januari-februari vorig jaar lag bij KBC het aantal aanvragen voor een autolening 70 procent boven het gemiddelde. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat banken in de aanloop naar de beurs tijdelijk uitpakken met scherpe tarieven om (nieuwe) klanten binnen te halen.

Minder dan 1%

Lenen voor een nieuwe wagen kan in de periode rond het Autosalon al een paar jaar voor minder dan 1 procent. Bij KBC is dat bijvoorbeeld 0,99%. Voor een lening van 15.000 euro met een looptijd van 60 maanden betaalt u dan elke maand 256,32 euro. Prijsbreker is opnieuw Beobank, dat met een tarief van 0,65 procent uitpakt.

Wie leent voor een wagen, betaalt een vast tarief. Daarover valt niet te onderhandelen, wat bij een woonkrediet wel kan.

256,32
Afbetaling
Voor een lening op afbetaling van 15.000 euro met een looptijd van 60 maanden betaalt u bij KBC maandelijks 256,32 euro.

Koopt u een elektrische auto of een wagen op cng, dan krijgt u extra korting. Bij de Antwerpse spaarbank bedraagt het tarief 0,75 procent als u een groene wagen (hybride, elektrisch, lpg/cng) koopt. Let wel: het gaat om een tijdelijk tarief, tot 29 februari 2020. Het hoeft niet om een splinternieuwe auto te gaan, wat bij sommige andere banken wel het geval is. Het gunstig tarief geldt voor wagens van maximaal drie jaar oud.

©Mediafin

Duurzaamheid

Volgens cijfers van BNP Paribas Fortis is een op de twee leningen op afbetaling bestemd voor de aankoop van een wagen. Een op de vier autoleningen dient voor de financiering van een ecologisch voertuig.

De groene leningen kaderen in de duurzaamheidsdoelstellingen van de banken. ‘De investering die een klant doet in een dergelijk voertuig, is aanzienlijk. Een goedkopere lening - in combinatie met een korting op de autoverzekering gedurende de actieperiode - kan de balans doen overhellen’, zegt KBC-woordvoerder Pieter Kussé. De vraag is hoelang banken kortingen voor groene leningen zullen bieden. Voorlopig is het aandeel van groene wagens bij nieuw ingeschreven voertuigen nog beperkt.

Bij verscheidene banken kunt u meer lenen dan de aankoopprijs van de wagen, als u bijvoorbeeld ook uw verzekeringspremie of inschrijvingstaks wil financieren. Doorgaans zijn daar wel voorwaarden aan verbonden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud