Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Woonkrediet vanuit je luie zetel in opmars

Steeds meer mensen staan ervoor open om niet alleen hun courante bankzaken, maar ook hun woonlening met de pc of de smartphone af te sluiten. Het rentetarief blijft doorslaggevend.
Advertentie
©istock

Vandaag bieden drie banken de mogelijkheid een woonlening vanuit de luie zetel af te sluiten. Hello home! - het digitale merk van BNP Paribas Fortis - pionierde in januari 2016. ‘Vanaf de lancering tot eind juni 2017 zijn op Hello home! 365.000 simulaties uitgevoerd. In de eerste jaarhelft is het aantal kredietaanvragen verdrievoudigd: van 550 naar 1.340’, zegt woordvoerder Valéry Halloy.

Bij KBC is voor 16,7 procent van de afgesloten woningkredieten in september de kredietaanvraag via het digitaal woonproject Touch opgestart. De afwerking van de kredietaanvraag liep via een kantoor of een KBC Live-kantoor. Van alle woningkredieten die KBC toestaat, wordt vandaag 59,1 procent digitaal getekend. Vorig jaar was dat nog maar 37 procent.

38%
Meer dan een op de drie Belgen zegt bereid te zijn een woonkrediet online aan te gaan.

Keytrade Bank biedt nog maar sinds juni online woonkredieten aan. ‘We zien een toevloed aan aanvragen. Het is een duidelijk alternatief voor wie zich niet naar een bankkantoor wil begeven’, zegt woordvoerder Roel Vermeire.

Meer dan een op de drie Belgen (38 procent) zegt bereid te zijn een lening online aan te gaan. En als de rentevoet van zo’n krediet voordeliger is, dan loopt dat op tot 56 procent. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Hello bank! bij een representatief staal van ruim 1.500 Belgen op zoek naar een woning.

Een op de vijf krijgt geld van ouders

Uit de enquête van Hello bank! blijkt dat Belgen die geld lenen het belang van de quotiteit (de verhouding tussen het ontleende bedrag en de waarde van het vastgoed) goed begrepen hebben. Negen op de tien zijn zich ervan bewust zelf financieel te moeten bijdragen aan hun aankoop. Daarbij kan 37 procent tussen 15.000 en 50.000 euro op tafel leggen.

Wel zijn er grote leeftijdsverschillen: 60 procent van de 55-plussers kan meer dan 125.000 euro inbrengen, terwijl eenzelfde percentage bij de ontleners onder 35 jaar tussen 15.000 en 30.000 euro kan ophoesten.

Driekwart van de kredietnemers put daarvoor uit de eigen spaarcenten. Een op de vijf kan rekenen op giften van de ouders of anderen.

 

Online kredietnemers laten zich kenmerken door hun autonomie en lagere behoefte aan persoonlijk contact. 88 procent geeft aan geen tijd te willen verliezen aan ‘bankhoppen’. Het gaat vooral om hooggeschoolde mannen tussen 35 en 54 jaar.

Uit het onderzoek blijkt tegelijk dat het gebrek aan face-to-facecontacten de belangrijkste hindernis blijft voor de online formule. Ook als kandidaat-ontleners een krediet op maat wensen, zullen ze minder geneigd zijn hun aanvraag online te doen.

Negen op de tien Belgen blijven ervan overtuigd dat persoonlijk advies inwinnen bij een woonkrediet heel belangrijk is. Die behoefte is er zowel bij jonge als oudere mensen, ongeacht of ze al eigenaar zijn. ‘Wie voor de eerste keer leent, heeft duidelijk een grotere behoefte aan advies. Vooral mensen die al eerder leenden, kiezen voor een online krediet’, zegt Halloy.

Opvallend is dat bij Hello home! de online ontleende bedragen een stuk hoger liggen dan bij de klassieke bankklanten. In de eerste jaarhelft werd bij Hello home! gemiddeld 191.716 euro geleend voor een aankoop, tegenover een gemiddelde van 157.600 euro bij BNP Paribas Fortis.

‘De gemiddelde leeftijd van de kredietnemer bij Hello home! is beduidend lager dan voor de bank in haar geheel. Wie op latere leeftijd leent, kan al meer eigen middelen inbrengen en moet dus minder financieren’, verklaart Halloy. De online kredietnemer is gemiddeld 33 jaar, terwijl dat bij BNP Paribas Fortis 38 jaar is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud