Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Zo sluit u een lening af vanuit uw luie zetel

Bij meerdere online banken kunt u een woonkrediet afsluiten. Maar de voordelen en tarieven zijn niet overal dezelfde.
Advertentie
©Â© maxkabakov

Bij Immoweb kunt u binnenkort volledig digitaal een woonkrediet afsluiten. De zoekertjessite gaat daarvoor in zee met Keytrade Bank, dat al langer online hypothecaire leningen aanbiedt. Keytrade gaat er prat op geen dossierkosten aan te rekenen en u moet ook geen brand- en/of schuldsaldoverzekering afsluiten om een beter tarief te krijgen, zoals bij veel andere banken.

Keytrade Bank is niet de enige onlinespeler voor hypothecaire leningen op de markt. Ook bij Hello Bank! (onderdeel van BNP Paribas Fortis) en KBC kunt u vanuit uw zetel een woonkrediet afsluiten. Wat zijn de verschillen?

Geaffichieerd tarief

Klassieke banken werken met geafficheerde rentevoeten. Maar niemand stapt na een gesprek met zijn bankier buiten met dat tarief, want die geafficheerde tarieven zijn onderhandelbaar. Als u een sterk dossier kunt voorleggen, zult u een betere rentevoet verkrijgen of de concurrentie laten spelen.

Als u een sterk dossier kunt voorleggen, zult u een betere rentevoet verkrijgen of de concurrentie laten spelen

‘Bij ons krijgen klanten meteen het beste tarief voorgeschoteld, en daar valt niet meer over te onderhandelen’, zegt Thomas De Boe, productmanager bij Keytrade Bank. U kunt bij de bank een brand- en/of schuldsaldoverzekering afsluiten - Keytrade werkt daarvoor samen met Ethias en Cardif - maar dat heeft geen invloed op uw rentetarief.

Bij KBC en Hello Bank! ligt dat anders. Bij hen kunt u wel uw tarief verlagen door extra producten af te nemen, zoals een brand- en/of schuldsaldoverzekering en een loondomicliëring op een rekening van de bank. Bij Hello Bank! kan die korting oplopen tot 50 basispunten, bij KBC tot 35 basispunten.

Vast of variabel tarief

Bij Keytrade en Hello Bank! kunt u enkel kiezen voor een lening met een vast tarief. KBC biedt ook leningen met een variabele rente aan. 

 Keytrade Bank biedt een tarief van 1,33 procent aan voor een lening op 20 jaar met een vaste rentevoet en een quotiteit van 80 procent of lager, wat betekent dat u 20 procent van de aankoopprijs en de kosten zelf moet financieren. Bij Hello Bank! varieert de rente tussen 1,29 en 1,79 procent, afhankelijk van de kortingen die worden toegekend. KBC geeft enkel de geafficheerde rente mee: 2,96 procent.

©mediafin

Dossierkosten

Keytrade Bank rekent geen dossierkosten aan. Bij Hello Bank! moet u 350 euro betalen. KBC rekent maximaal 500 euro aan, wat evenveel is als in een fysiek kantoor.

Simulaties

Daarnaast hanteren de banken verschillende termijnen om uw kredietaanvraag al dan niet goed te keuren. Een simulatie maken gaat heel snel.

Tussen de aanvraag en een ja of nee zit bij Keytrade Bank zeker 48 uur. Bij Hello Bank! is de wachttijd maximaal zes dagen. KBC geeft geen termijn mee. ‘Bij Keytrade hangt veel af van hoe snel de klant de gevraagde documenten bezorgt, zoals de identiteitsgegevens, loonfiches en het compromis’, zegt De Boe. ‘Als het dossier volledig is, krijgen klanten doorgaans binnen 48 uur antwoord.’

Bij een positief antwoord kunt u het contract elektronisch ondertekenen. ‘Als we het krediet aanvaarden, sturen we een contract op naar de klant. Die moet het ons dan binnen 14 dagen ondertekend terugbezorgen’, zegt Valéry Halloy, woordvoerder van BNP Paribas Fortis.

7
dagen
Simulaties zijn bij Hello Bank! zeven dagen geldig.

Simulaties zijn bij Keytrade Bank twee weken geldig, bij Hello Bank! zeven dagen. Voor een simulatie van uw woonkrediet moet u geen klant zijn bij de banken. 

Persoonlijk 

En wat als u toch een kredietspecialist wilt spreken? Keytrade Bank heeft geen kantoren, maar zijn experts zijn wel per mail of telefonisch bereikbaar. Ook Hello Bank! werkt volledig online. Klanten met vragen of met een ingewikkeld dossier worden doorverwezen naar een kantoor van BNP Paribas Fortis. Bij KBC kunnen klanten in een kantoor terecht, of telefonisch of per mail contact opnemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud