Netto Het antwoord op al uw geldvragen

1/10-ouderschapsverlof verleidt een op de vijfhonderd werknemers

Steeds meer ouders nemen 1/10 ouderschapsverlof op.

Sinds juni vorig jaar kunnen werknemers in de privésector voor een nieuwe vorm van ouderschapsverlof kiezen: een halve dag per week, zoals woensdagnamiddag of één dag om de twee weken.

In de eerste drie maanden na de lancering nam gemiddeld zo'n 0,05 procent van de Belgische werknemers in de privésector 1/1o-ouderschapsverlof op. Een jaar later is dat aantal toegenomen tot 0,20 procent - 1 op de 500 werknemers - of vier keer meer, blijkt uit cijfers van HR-dienstenleverancier Acerta.

Vooral bij 25- tot 45-jarigen is dat ouderschapsverlofsysteem populair. Daar neemt 0,33 procent of 1 op de 300 werknemers zijn ouderschapsverlof in de 1/10-vorm op.

Aanmoedigingspremie

Wie ouderschapsverlof opneemt, krijgt een vergoeding van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Bent u jonger dan 50 dan is dat maandelijks 59,84 euro netto. Voor alleenstaanden is er een verhoogd bedrag.

Binnenkort komt er een extraatje boven op het forfait van de RVA. Aanvankelijk was er voor werknemers die 1/10-ouderschapsverlof opnemen geen Vlaamse aanmoedigingspremie voorzien, maar daar komt vanaf september verandering in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud