Netto Het antwoord op al uw geldvragen

10 beroepen voor het volgende decennium

Kenmerkend voor de arbeidsmarkt is het ontstaan van nieuwe beroepen en het evolueren van de traditionele beroepen. Wat zijn de jobs van morgen? En hoeveel kunt u ermee verdienen?

(netto) – De wereld is voortdurend in verandering. "En dat zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak", zegt Michael Page, een onderneming gespecialiseerd in het rekruteren van ervaren kaderleden. "Daardoor moeten ondernemingen voortdurend nieuwe manieren van werken uitvinden of heruitvinden."

Maar over welke nieuwe beroepen gaat het dan wel? En welke opleiding en competenties hebt u er voor nodig? In zijn 'Guide des nouveaux métiers 2010' geeft Michael Page een antwoord op al die vragen. Hij gaat ook dieper in op de jaarlijkse verdiensten die aan die jobs verbonden zijn. Die cijfers kunnen wel sterk schommelen in functie van het aantal jaar beroepservaring waarover de kandidaat beschikt. Een overzicht.

1. Community manager

Het internet en de sociale media zijn voortdurend in beweging. Daardoor hebben ondernemingen steeds meer nood aan mensen die hun merk en producten kunnen promoten via platforms zoals Facebook, YouTube, Twitter, enzovoort. U moet een vlotte pen hebben en kunnen werken met Web 2.0 marketing tools. Uw loon: tussen 30.000 en 65.000 euro.

2. Verantwoordelijke schuldherschikking

"Debt restructuring bestaat in het herstructureren van de passiva of van een deel van de passiva van een onderneming in moeilijkheden. Dankzij die schuldherschikking kan er met de verschillende schuldeisers worden onderhandeld over de terugbetaling van de schulden zodat de onderneming kan overleven", legt Michael Page uit. Door de crisis heeft deze job de wind in de zeilen. Er wordt een universitair diploma gevraagd, met een uitgebreide kennis van de financiële wereld en van de economische cycli. Uw loon: tussen 80.000 en 100.000 euro.

3. Aankoopverantwoordelijke in duurzame ontwikkeling

Ondernemingen kunnen niet meer voorbij aan ecologische aspecten. Deze verantwoordelijke moet dus nieuwe beslissingscriteria implementeren. Zijn gedrag staat vaak haaks op de ‘traditionele reflexen van de onderneming’. Gezocht profiel: een commercieel ingenieur, met een bijkomende specialisatie in duurzame aankoop en/of ontwikkeling. Uw loon: tussen 50.000 en 80.000 euro.

4. Fondsenwerver

Heel wat verenigingen, ngo’s en liefdadigheidsinstellingen zijn op zoek naar verantwoordelijken voor fondsenwerving. U hebt een hogere opleiding genoten van het type Politieke Wetenschappen of Handelshogeschool. U hebt een goede kennis van direct marketing en communicatie. Bovendien moet u bekwaam zijn om een netwerk van invloedrijke personen uit te bouwen. Uw loon: tussen 30.000 en 65.000 euro.

5. Verantwoordelijke e-business

Tal van ondernemingen uit de reis- en toeristische sector, bankverzekeraars en bedrijven uit de distributiesector zien het aandeel van hun verkoop op het internet toenemen. De verantwoordelijke e-business moet de onlineverkoop aansturen. Een opleiding in handel en marketing is vereist. Uw loon: tussen 30.000 en 120.000 euro.

6. Verantwoordelijke boekhoudnormen en -doctrine

Hoe groter het bedrijf, hoe meer filialen en entiteiten geconsolideerd moeten worden. Door de toenemende internationalisering van de activiteiten van de ondernemingen wordt de boekhouding bovendien steeds ingewikkelder. Grote groepen hebben dus nood aan een accountant die al een ruime ervaring heeft met internationale auditprogramma’s. Uw loon: tussen 80.000 en 140.000 euro.

7. Diversiteitsverantwoordelijke

Deze nieuwe functie vinden we vooral terug in grote structuren. De diversiteitsverantwoordelijke stuurt opleidingen in diversiteit aan en ontwikkelt interne programma’s ter voorkoming van discriminatie. De functie is weggelegd voor afgestudeerden uit het hoger onderwijs die al enkele jaren ervaring in human resources hebben. Uw loon: tussen 45.000 en 75.000 euro.

8. Verantwoordelijke internet governance

Beursgenoteerde ondernemingen of bedrijven die erg omzichtig met hun imago moeten omspringen, hebben nood aan mensen die actief waken over het internetmedium. De verantwoordelijke 'internet governance' ontwikkelt indien nodig ook een waarschuwingssysteem om misbruiken op het net te detecteren. Voor die functie komen verschillende opleidingen uit het hoger onderwijs aan bod. Maar het aantal jaar ervaring op het net zullen de doorslag geven. Uw loon: tussen 60.000 en 75.000 euro.

9. Thesaurier

De sterke terugval van de activiteit van de ondernemingen leidt tot een verzwakking van de financiële middelen, maar ook tot een verlenging van de betalingstermijnen. Bovendien zijn banken daardoor veel stugger om krediet te verlenen. Het is voor grote bedrijven dan ook belangrijk om te kunnen rekenen op een goede thesaurier. Voor die job moet u een hogere opleiding aan een handelshogeschool (bijvoorbeeld handelsingenieur) hebben gevolgd. Ook boekhoudkundige profielen komen in aanmerking. Uw loon: tussen 50.000 en 180.000 euro.

10. Expert koolstofbalans

Omdat de milieunormen steeds strenger worden, zal dit beroep een ware ‘boom’ beleven. De voornaamste taak van de expert koolstofbalans bestaat uit het voorstellen van concrete oplossingen om het energieverbruik onder controle te houden en de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Elke ingenieur komt voor deze job in aanmerking op voorwaarde dat hij over een specialisatie in milieu, energetica of warmteleer beschikt. Uw loon: tussen 35.000 en 50.000 euro.

15 droomjobs voor de toekomst

Welke beroepen zullen uw kinderen of kleinkinderen binnen 20 jaar uitoefenen? Worden ze geheugenchirurg, ruimtegids of virtueel advocaat? We kijken mee in de resultaten van een futurologisch onderzoek naar nieuwe jobs in de toekomst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud