Netto Het antwoord op al uw geldvragen

10 blunders op zakenlunch

Carrièrepaden worden vaak geplaveid aan restauranttafels. Van contractbesprekingen tot promoties, het culinaire is nooit veraf. Ook daar gelden veel do's en don'ts.

(netto/moneywatch) – Hoe onschuldig het soms lijkt, een zakenlunch kan uw verdere carrière vormgeven. Denk aan een arbeidsovereenkomst, klantencontract of promotie. Ga ervan uit dat er niets verworven is zolang de lunches elkaar opvolgen. Deze 10 tips moeten uw lunch in goede banen leiden.

1. Niet geïnformeerd zijn

In deze multimediale tijden zijn er niet langer excuses om niet te weten waar het restaurant ligt of wat ze serveren. Internet helpt u zo met uw zoektocht. Zo kunt u ook de menu's op voorhand doornemen. Het komt standvastiger over om meteen te beslissen welk gerecht u wilt dan dat u oeverloos de kaart moet doorworstelen op zoek naar iets passends. Een voorafgaande surfsessie op internet helpt u al heel wat verder. 

2. Uitgehongerd beginnen

Als u niets hebt gegeten tussen uw ontbijt en uw middagse zakenlunch, dan is de kans groot dat u met een lege maag aan tafel gaat. Honger leidt u af van de essentie en dreigt u uit uw concentratie te halen. Eet zeker een kleinigheid op voorhand, zeker als u weet dat er aardig wat alcoholische dranken geserveerd worden.

3. Averechts doen

Gewoontes veranderen, ook bij managers. Zij kiezen vaker voor licht verteerbare schotels in plaats van rijkelijke luxemenu's. Als uw tafelgenoot kiest voor een lichte maaltijd, volg hem daarin. Bestel geen dubbele steak als uw partner het op een slaatje houdt. Uw tafelstijl en menukeuze vertellen meer dan u denkt.

4. Culinair advies weigeren

Als uw tafelgenoot er zichtbaar van geniet om u in een restaurant uit te nodigen met een aangepaste menukaart, laat u dan door hem adviseren. Het zal hem plezier doen om de specialiteiten van het huis te mogen aanprijzen. Laat daarvoor eventueel uw eigen menu of wijnkeuze terzijde, het kan alleen de stemming ten goede komen..., wat u op langere termijn zeker vooruit helpt.

5. Te snel en te veel alchohol drinken

Een aangeboden glas kunt u moeilijk weigeren, maar houd het professioneel. Drink niet te snel en niet te veel. Indien u geen idee hebt van uw verbruik, tracht dan zeker niet sneller te drinken dan uw tafelgenoten. Indien de omstandigheden zo exclusief zijn dat u geen weerwerk kan bieden, vraag dan een bijkomende fles water om het te kunnen temperen.

6. Geen manieren hebben

Een gesprek op kantoor of een lunch op restaurant is fundamenteel verschillend. Bij een sollicitatie kan het dienen als graadmeter van uw algemene opvoeding. Zeker in commerciële functies is een goed voorkomen met bijbehorende tafelmanieren onontbeerlijk.

Enkele tafeltips
  • Als u de tafel even verlaat, leg uw servet dan op de stoel, niet op de tafel.
  • Als u het bestek hebt gebruikt, leg het dan niet meer op het tafellaken, maar op uw bord.
  • Versnijd uw schotel naarmate u opschiet in uw maaltijd. Snijd nooit alle ingrediënten in kleine stukjes. Absoluut uit den boze is het vermalen van uw maaltijd tot puree.
  • Broodjes verscheurt u nooit met uw tanden, wel met uw handen. Scheur een hoekje van uw broodje af en steek het in uw mond. Absoluut uit den boze is het dippen in soep of resterende saus.
  • Drink uw glas nooit in één slok leeg, welke drank het ook is.
  • Soep moet u niet per se tot de laatste druppel opdrinken. De laatste lepelbewegingen wekken irritatie op.

7. Een 'vette' schotel bestellen

Vettige ingrediënten loeren altijd naar hemden en dassen. Mijd ze om vlekken te vermijden. Kreeft mag dan nog zo lekker zijn, het gefriemel met de scharen is het lot tarten. Idem bij pastagerechten: de schade bij pennegerechten zal veel kleiner zijn dan bij de variant met lange spaghettislierten. Broccoli en spinazie zijn dan weer vervelend omdat ze tussen de tanden blijven kleven, wat bij spontaan gelach tot de nodige gêne leidt.

8. Uw persoonlijke spullen op tafel etaleren

Een tafel dient om te eten. Sleutels, gsm, agenda, portefeuille,... houd het allemaal in uw vestzak of tas. Het staat buiten kijf dat uw mobiele toestellen uitgeschakeld zijn. Rinkelt er toch iets, dan blokkeert u de oproep meteen. Even spieken naar het schermpje om de oproeper te kennen is ook uit den boze. Straal het gevoel uit dat er op dat moment niemand anders is dan uw gesprekspartner met wie u uw tijd wilt spenderen.

9. Zich opjagen

Houd het hoofd koel bij onverwachte situaties. Uw gesprekspartner kan daar veel uit afleiden. Hij raakt helemaal niet geïmponeerd van een scheldpartij tegen een kelner die uw glas omstoot. Wel van een geruststellende schouderklop waarbij u helpt met het oprapen van de glasscherven.

10. Een gerecht naar de keuken terugsturen

Uiteraard hebt u het recht om de chef-kok uw mening te laten kennen. Maar op een zakenlunch spelen er meer overwegingen dan de culinaire. Zorg ervoor dat uw opmerkingen geen negatieve spiraal op gang brengen, die de atmosfeer aan tafel bedrukt maakt. Zeker als uw gesprekspartner met veel fierheid een restaurant uitkiest voor een lunch waarop hij u uitnodigt, dan denkt u beter tweemaal na vooraleer u een schotel terugstuurt naar de keuken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud