Netto Het antwoord op al uw geldvragen

10 sectoren met het grootste personeelsverloop

Ondanks de huidige economische onzekerheid aarzelen sommige werknemers niet om hun job op te zeggen. Welke beroepen zijn in België minder populair? En waarom nemen ze dan ontslag?

(netto) – In 2009 was er in België een daling van het vrijwillige personeelsverloop, maar tegelijk een spectaculaire toename van het onvrijwillige verloop. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Securex. De economische crisis ligt zonder twijfel aan de basis van die bevindingen. Werknemers doen er alles aan om hun job te behouden. Maar sommigen werden het slachtoffer van het toegenomen aantal faillissementen, aflopende of verbroken contracten.

In 2009 heeft 6,62 procent van de Belgische werknemers zijn werkgever op vrijwillige basis verlaten. In 2008 en 2007 was dat respectievelijk 8,02 procent en 8,24 procent. Dat percentage omvat de opzegging door de werknemer, de opzeg bij gemeenschappelijk akkoord en door eenzijdige wijziging van de werknemer. Circa 12,70 procent van de werknemers is vorig jaar zijn job kwijtgeraakt. In 2008 was dat 8,79 procent en in 2007 slechts 7,40 procent. Maar in dat percentage zitten de brugpensioenen en de overlijdens vervat.

Top 10 vrijwillige vertrekken

Crisis of geen crisis, sommige sectoren hebben het traditioneel erg moeilijk om hun personeel te behouden. Met 14,85 procent is het personeelsverloop het grootst in de horecasector. Dat is wellicht te wijten aan de overvloed aan jobaanbiedingen in die sector.

Bron: Securex

Het onderzoek toont ook aan dat 10 procent van de vrouwen het bij haar werkgever voor bekeken houdt. Bij de mannen is dat slechts 6,29 procent. Hoe jonger de werknemer en hoe minder jaren anciënniteit hij heeft, hoe gemakkelijker hij ook zelf ontslag neemt.

Tevreden werknemers

Maar sommige sectoren kennen een relatief laag vrijwillig verloop. In de chemische industrie-, drukkerij-, grafische kunsten en dagbladbedrijven, de sector textiel en breiwerk, de cementindustrie, de stofferings- en houtbewerkingssector, de kleding- en confectienijverheid en verzekeringsondernemingen bedraagt de vrijwillige personeelsrotatie zelfs minder dan 3 procent. Hebt u zin om eens van job te veranderen?

Volgens een ander onderzoek zijn de meest populaire sectoren om in te werken voor de Belg: toerisme, farma en media. Dat meldt Vacature donderdag. Het recruteringsblad bevroeg samen met Vlerick Leuven Gent Management School in het voorjaar online ruim 5.000 Vacature/Références-lezers voor het onderzoek 'Most Wanted Companies'.

De toeristische sector kan 24 procent van de Belgen bekoren voor een baan. De farmaceutische industrie en media volgen van nabij met elk 21 procent. "De sectoren die het minst goed scoren, zijn onder meer onderhoud en schoonmaak, de petroleumsector en de auto-industrie", luidt het in een perscommuniqué.

Farmabedrijf GlaxoSmithKline, frisdrankgigant Coca-Cola en winkelketen Colruyt zijn de favoriete merken om voor te werken. Banken en consultancybedrijven scoren slecht. In Vlaanderen zijn ook de VRT en KULeuven bijzonder populair. In het Franstalige landsgedeelte scoren Solvay en GDF Suez goed.

4 redenen om ontslag te nemen

Nu de werkloosheid piekt en veel werknemers tevreden zijn dat ze een job hebben, komt dit nogal vreemd over. Maar het kan dat u ondanks alle economische onzekerheid toch uw job vaarwel wilt zeggen. We geven u 4 redenen om het te overwegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud