Netto Het antwoord op al uw geldvragen

10 vragen om u voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Wilt u nieuwe uitdagingen aangaan? Bent u op zoek naar een nieuwe job? Heel wat Belgische bedrijven werven aan in 2010. Bereid u goed voor op de vragen van de rekruteerders.

(netto/le jdn) – Zowat 60 procent van de Belgische bedrijven wil in 2010 mensen aanwerven. Dat blijkt uit een enquête van StepStone. "Uit onze studie blijkt dat de arbeidsmarkt in de meeste Europese landen dit jaar zal heropleven. Bedrijven gaan immers opnieuw aanwerven. Maar rekruteerders moeten zich anders gaan opstellen dan voor de recessie. Ze zullen er meer dan ooit moeten voor zorgen dat ze juiste en volledige informatie geven om zo de beste kandidaten aan te trekken", zegt Jan Heiremans, Country Manager bij StepStone België.

Checklist in 10 punten

Netto stelt u een aantal jobs voor die wachten op een geschikte kandidaat. Maar we bezorgen u ook een lijst van de 10 meest gestelde sollicitatievragen. Hoewel sommige vragen op het eerste gezicht strikvragen lijken, hebben de meeste als doel u beter te leren kennen en te bepalen of u aan het profiel van de job beantwoordt. U hoeft echter niet overal antwoord op te geven. Meer weten? Lees dan: "Verboden vragen tijdens sollicitatie".

  • Waarom bent u weggegaan bij uw vorige werkgever? Waarom wilt u uw huidige werkgever verlaten? De rekruteerder wil uw beweegredenen en uw drang tot vernieuwing achterhalen. Zo kan hij uw verwachtingen voor een eventuele nieuwe job beter inschatten.

  • Waarom is er een leemte in uw cv? Elke rekruteerder zal u zeggen dat u beter niet liegt in uw cv. Vroeg of laat komt de leugen uit en uiteindelijk trekt u altijd aan het kortste eind. Met deze vraag probeert de rekruteerder te peilen naar uw prioriteiten en te weten te komen waarom u gedurende een bepaalde periode niet gewerkt hebt. Meer weten? Lees dan: "Lieg je wel eens tijdens een sollicitatie?"

  • Beschrijf de job eens waarvoor u komt solliciteren. Vooraleer hijzelf een uitgebreide beschrijving van de vacature geeft, zal de rekruteerder eerst polsen naar uw eigen visie over de job. Als uw antwoord hem niet bevalt, zal hij u misschien informatie over de job geven waardoor u wel eens van mening zou kunnen veranderen. Maar ook als u op een goede manier reageert, is het onderhoud nog niet afgelopen.

  • Hoe zouden uw vrienden u beschrijven? Rekruteerders vragen u meestal om uw 3 grootste kwaliteiten en tekortkomingen op te sommen en soms ook te beschrijven. Dat is een grote klassieker. Maar soms proberen ze ook u uit uw lood te slaan door de vraag anders te formuleren. Daardoor zal u eerder geneigd zijn onderwerpen aan te snijden die niet rechtstreeks met het werk te maken hebben. Op die manier willen zij een beter zicht krijgen op uw competenties en uw persoonlijkheid.

  • Wat beschouwt u als een goede relatie met uw baas? Ook die vraag heeft tot doel uw 3 voornaamste kwaliteiten en tekortkomingen te weten te komen. Door de vraag op die manier te stellen, zal u misschien vrijer over uzelf praten. Die vraag zal de rekruteerder toelaten naar uw behoeften te peilen zonder openlijk naar uw kwaliteiten en tekortkomingen te informeren.

  • Met welke moeilijkheden kreeg u in uw vorige job te maken? U zal zeker en vast een vraag van die aard voorgeschoteld krijgen. Doel is meer inlichtingen over u te vergaren en over de manier waarop u met problemen omgaat. Dit is geen strikvraag. Probeer dus niet ze koste wat het kost te ontwijken door te zeggen dat alles goed ging. De rekruteerder zal u dan immers gegarandeerd iets antwoorden in de zin van: "Waarom wilt u dan van job veranderen?"

  • Kan u mij enkele referentiepersonen opgeven? Ook al is de rekruteerder erg geïnteresseerd in uw profiel, toch zal hij niets aan het toeval overlaten. Hij zal bepaalde punten in uw cv toetsen bij externe personen. Lieg dus niet in uw cv, noch over de duur van uw contracten, noch over uw ervaring. Vermijd ook uzelf ronkende titels toe te kennen zonder erover te beschikken.

  • Hoe gemotiveerd bent u? En hoe staat u tegenover nieuwe uitdagingen? Hier polst de rekruteerder naar uw drijfveren. Dit is een cruciale vraag want het succes van uw sollicitatiegesprek hangt in grote mate af van uw motivatie.

  • Hoe ziet u zichzelf? U hebt uw kwaliteiten uiteraard al min of meer ter sprake gebracht tijdens het onderhoud. Maar wanneer de rekruteerder deze vraag stelt tegen het einde van het gesprek, is dat omdat hij wil uitmaken of u zichzelf kan verkopen.

  • Aan welk loon had u gedacht? Ook die vraag wordt bijna systematisch gesteld op het einde van elk sollicitatiegesprek. Vooral wanneer u in de smaak valt bij uw rekruteerder. Informeer dus vooraf naar het loon dat in de markt gangbaar is voor de job waarvoor u solliciteert en doe daar 30 procent bovenop. Lees ook: "Goed jobaanbod? Kijk verder dan het salaris"

Waarom bent u weggegaan bij uw vorige werkgever? Waarom wilt u uw huidige werkgever verlaten? De rekruteerder wil uw beweegredenen en uw drang tot vernieuwing achterhalen. Zo kan hij uw verwachtingen voor een eventuele nieuwe job beter inschatten.

Waarom is er een leemte in uw cv? Elke rekruteerder zal u zeggen dat u beter niet liegt in uw cv. Vroeg of laat komt de leugen uit en uiteindelijk trekt u altijd aan het kortste eind. Met deze vraag probeert de rekruteerder te peilen naar uw prioriteiten en te weten te komen waarom u gedurende een bepaalde periode niet gewerkt hebt. Meer weten? Lees dan: "Lieg je wel eens tijdens een sollicitatie?"

Beschrijf de job eens waarvoor u komt solliciteren. Vooraleer hijzelf een uitgebreide beschrijving van de vacature geeft, zal de rekruteerder eerst polsen naar uw eigen visie over de job. Als uw antwoord hem niet bevalt, zal hij u misschien informatie over de job geven waardoor u wel eens van mening zou kunnen veranderen. Maar ook als u op een goede manier reageert, is het onderhoud nog niet afgelopen.

Hoe zouden uw vrienden u beschrijven? Rekruteerders vragen u meestal om uw 3 grootste kwaliteiten en tekortkomingen op te sommen en soms ook te beschrijven. Dat is een grote klassieker. Maar soms proberen ze ook u uit uw lood te slaan door de vraag anders te formuleren. Daardoor zal u eerder geneigd zijn onderwerpen aan te snijden die niet rechtstreeks met het werk te maken hebben. Op die manier willen zij een beter zicht krijgen op uw competenties en uw persoonlijkheid.

Wat beschouwt u als een goede relatie met uw baas? Ook die vraag heeft tot doel uw 3 voornaamste kwaliteiten en tekortkomingen te weten te komen. Door de vraag op die manier te stellen, zal u misschien vrijer over uzelf praten. Die vraag zal de rekruteerder toelaten naar uw behoeften te peilen zonder openlijk naar uw kwaliteiten en tekortkomingen te informeren.

Met welke moeilijkheden kreeg u in uw vorige job te maken? U zal zeker en vast een vraag van die aard voorgeschoteld krijgen. Doel is meer inlichtingen over u te vergaren en over de manier waarop u met problemen omgaat. Dit is geen strikvraag. Probeer dus niet ze koste wat het kost te ontwijken door te zeggen dat alles goed ging. De rekruteerder zal u dan immers gegarandeerd iets antwoorden in de zin van: "Waarom wilt u dan van job veranderen?"

Kan u mij enkele referentiepersonen opgeven? Ook al is de rekruteerder erg geïnteresseerd in uw profiel, toch zal hij niets aan het toeval overlaten. Hij zal bepaalde punten in uw cv toetsen bij externe personen. Lieg dus niet in uw cv, noch over de duur van uw contracten, noch over uw ervaring. Vermijd ook uzelf ronkende titels toe te kennen zonder erover te beschikken.

Hoe gemotiveerd bent u? En hoe staat u tegenover nieuwe uitdagingen? Hier polst de rekruteerder naar uw drijfveren. Dit is een cruciale vraag want het succes van uw sollicitatiegesprek hangt in grote mate af van uw motivatie.

Hoe ziet u zichzelf? U hebt uw kwaliteiten uiteraard al min of meer ter sprake gebracht tijdens het onderhoud. Maar wanneer de rekruteerder deze vraag stelt tegen het einde van het gesprek, is dat omdat hij wil uitmaken of u zichzelf kan verkopen.

Aan welk loon had u gedacht? Ook die vraag wordt bijna systematisch gesteld op het einde van elk sollicitatiegesprek. Vooral wanneer u in de smaak valt bij uw rekruteerder. Informeer dus vooraf naar het loon dat in de markt gangbaar is voor de job waarvoor u solliciteert en doe daar 30 procent bovenop. Lees ook: "Goed jobaanbod? Kijk verder dan het salaris"

20 klassieke sollicitatievragen

Solliciteren leidt vaak tot heel wat stress. Eigenlijk is dat niet nodig, want de meeste vragen zijn voorspelbaar. Lees meer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud