netto

125 uur opleiding voor elke werknemer in Vlaanderen

Voor opleidingen in basisvaardigheden zoals Nederlands hoeft de werknemer zelf niets te betalen. ©Kristof Vadino

Elke werknemer in de privésector kan vanaf volgend school- en academiejaar 125 uur opleidingsverlof nemen zonder loonverlies.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is klaar met de hervorming van de opleidingsinitiatieven voor werknemers. Afgelopen zomer hakte de Vlaamse regering de knoop al door om het betaald educatief verlof te hervormen tot het Vlaams opleidingsverlof.

250
opleidingscheques
Met Vlaamse opleidingscheques kunnen werknemers de helft van de kosten van arbeidsmarktgerichte opleidingen terugbetaald krijgen, met een maximum van 250 euro. De werknemer betaalt dan 125 euro uit eigen zak.

Wie in het Vlaams Gewest werkt, kan vanaf volgend schooljaar 125 uur opleidingsverlof opnemen zonder loonverlies. De Vlaamse overheid betaalt de loonkosten terug aan de werkgever. Nieuw is dat ook werkplekleren daarvoor in aanmerking komt. Bij werkplekleren word je opgeleid op de werkvloer.

Verder komen er ook Vlaamse opleidingscheques. Daarmee kunnen werknemers de helft van de kosten van arbeidsmarktgerichte opleidingen terugbetaald krijgen, met een maximum van 250 euro. De werknemer betaalt dan 125 euro uit eigen zak. Wanneer het gaat om een opleiding in basisvaardigheden als Nederlands, rekenvaardigheid of ICT, of een knelpuntopleiding, dan valt de eigen bijdrage zelfs weg. Wie voor een diploma hoger onderwijs gaat, heeft een maximumbedrag van 500 euro.

Knelpuntberoepen

Tot slot is er nog het Vlaams opleidingskrediet, dat gericht is op de grootste knelpunten op de arbeidsmarkt. Werknemers die zich grondig willen herscholen en daarvoor een intensieve opleiding moeten volgen, kunnen hun loopbaan daarvoor volledig, halftijds of voor een vijfde onderbreken. Ze krijgen een premie van de Vlaamse overheid, boven op de federale ondersteuning.

De Vlaamse premie krijgen ze tijdens de volledige duur van de opleiding. Hij wordt ook verhoogd, zodat het totale bedrag hoger is dan een werkloosheidsuitkering. Afhankelijk van de persoonlijke situatie gaat het om een stijging van gemiddeld 200 euro in geval van een loopbaanonderbreking van een vijfde, tot een stijging van 365 euro bij een voltijdse onderbreking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect