netto

15 droomjobs voor de toekomst

Welke beroepen zullen uw kinderen of kleinkinderen binnen 20 jaar uitoefenen? Worden ze geheugenchirurg, ruimtegids of virtueel advocaat? We kijken mee in de resultaten van een futurologisch onderzoek naar nieuwe jobs in de toekomst.

(netto/times online) – ‘The shape of jobs to come’ is een lijst met 100 mogelijk toekomstige banen in de technologiesector. Die lijst werd opgesteld door een groep futurologen van het Britse onderzoeksbureau Fast Future in opdracht van de Britse overheid. Een blik in de toekomst.

1. Lichaamsdelenmaker

Een ander nieuw medisch vak wordt het maken van organische lichaamsdelen, zoals een nieuw been voor een geblesseerde voetballer. Met geavanceerde technieken in de wetenschap zou dat over 20 jaar mogelijk zijn. Op termijn zullen er dus ontwerpers nodig zijn van lichaamsdelen, winkels zich daarin specialiseren en herstellers.

2. Geheugenchirurg

Geheugenchirurgen zijn binnenkort in staat om extra herseninhoud te creëren. Ze kunnen dat doen bij mensen die gewoon hun geheugen willen laten vergroten. Geheugenchirurgie is er vooral voor patiënten die dreigen te bezwijken onder een stortvloed aan informatie en meer geheugen nodig hebben om alle informatie te kunnen verwerken.

3. Welzijnsmanager voor senioren

Door de veroudering van de bevolking kunnen een hoop mensen straks aan de slag als welzijnsmanager voor senioren. Dat is tegelijk ook de meest populaire toekomstige functie, zo bleek uit een rondvraag over beroepen in de toekomst bij bijna 500 respondenten in 12 landen. We zullen specialisten nodig hebben die kunnen tegemoetkomen aan de gezondheidszorg en persoonlijke noden van de verouderende bevolking. Zij zullen gebruik kunnen maken van een reeks nieuwe medische therapieën met medicijnen, met mentale gezondheidstechnieken, met natuurlijke behandelingen en fitnessbehandelingen.

4. Klimaatmanipulator

De aandacht voor het milieu levert klimaatspecialisten op die op bepaalde plekken kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld door energiesystemen aan te passen of natuurgebieden op te bouwen, om de impact van klimaatverandering af te wenden. De wetenschappelijke technieken die zij daarvoor zouden gebruiken, zijn: de oceanen vullen met ijzer en reuzenparaplu’s opstellen om de mensen te beschermen tegen de zon.

5. Virtueel advocaat

De virtuele advocaat lost juridische problemen op tussen mensen uit verschillende landen en regio’s met andere wetten. Omdat nu al steeds meer tijd online doorgebracht wordt, stort een uitdijende groep digitale advocaten zich nog dit decennium op conflicten op het wereldwijde web. Zij spitten grensoverschrijdende juridische problemen uit, zoals een hacker die tijdens een vliegreis boven Bulgarije een aanval pleegt op een computer in Luxemburg.

6. Weerpolitie

Wolken manipuleren en regen creëren gebeurt al in sommige delen van de wereld en heeft effect op plaatsen die er duizenden kilometers van verwijderd zijn. De weerpolitie zou de taak hebben om te controleren wie de toestemming heeft om bijvoorbeeld zilveriodine te schieten in de lucht, de manier om regenval te veroorzaken met de voorbijdrijvende wolken.

7. Ethicus voor nieuwe wetenschappen

Omdat de wetenschap steeds succesvoller wordt in de techniek van het klonen, zouden we op termijn wel eens een nieuw leger van ethici nodig kunnen hebben. De nieuwe ethici moeten op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de wetenschap en kunnen de maatschappij helpen om de juiste keuzes te maken. Zij moeten nagaan welke ontwikkelingen we mogen toestaan. De vraag zal niet zijn ‘kunnen we’ maar wel ‘mogen we?’.

8. Socialenetwerkpsycholoog

In deze tijden van sociale netwerken die zich volop ontwikkelen, worden vele mensen elkaars vriend. Maar let op voor vijanden, want die kunnen mensen ook virtueel beginnen lastig te vallen. Zij die online gepest worden, kunnen in de toekomst terecht bij een socialenetwerkpsycholoog.

9. Kweker van genetisch gemanipuleerd voedsel

De boeren van het nieuwe tijdperk zullen in staat zijn om genetisch gemanipuleerde groenten en dieren te kweken om het aanbod van voedingsmiddelen te vergroten. Over 20 jaar moeten ze voedsel zodanig kunnen beïnvloeden, dat er genoeg proteïnen in zitten die optimaal zijn voor onze gezondheid. Wetenschappers werken nu al aan een tomaat die een vaccin bevat en therapeutische melk van koeien, schapen en geiten.

10. Virtuele lesgever

Intelligente avatars of computerkarakters kan men op termijn gebruiken om leerkrachten in de klas te helpen of zelf te vervangen. De uitdaging zit dan in het menselijke om het alter ego en de student mooi te matchen met elkaar.

11. Verticale landbouwer

Tegen 2020 moet het voor verticale landbouwers mogelijk zijn om in wolkenkrabbers in de centra van de steden het voedselaanbod enorm te verhogen. Zij zullen kennis moeten bezitten in veel verschillende wetenschappelijke disciplines, in handel en als ingenieur.

12. Ruimtearchitect

Met bedrijven die nu al ruimtetoerisme beloven, zullen we ruimtepiloten en ruimtegidsen nodig hebben. Ook architecten in de ruimte zullen nodig zijn om uit te tekenen waar de gidsen zullen wonen en werken. De universiteit van Houston heeft nu al dergelijke projecten lopen: een groen huis op Mars, een uitvalsbasis op de maan en voertuigen waarmee we de ruimte kunnen exploreren.

13. Quarantaineorganisator

Als er zich een dodelijk virus bliksemsnel verspreidt, over verschillende landen, zullen slechts enkele mensen voorbereid zijn. Er zal zeer snel een tekort zijn aan verpleegkundigen en dokters. En wanneer het dodental stijgt en hele buurten onbereikbaar worden, zullen er mensen nodig zijn die de doorgangen bewaken en die alles daarbij in goede banen leiden. De organisator van quarantaines is een van de opmerkelijkste jobs voor de toekomst.

14. Virtuele opruimer

De digitale revolutie creëert ook opruimfuncties. Er zal nood zijn aan vernietigers van digitale bestanden. Voor mensen die te veel grote bestanden hebben, komen er managers die hun elektronische leven weer in orde brengen. De virtuele opruimer kan onze e-mails sorteren, onze documenten mooi digitaal organiseren en onze elektronische paswoorden en profielen beheren.

15. Bouwer van alternatieve voertuigen

We zullen ontwerpers nodig hebben die transportmiddelen zoeken die gebouwd zijn uit alternatieve materialen en die alternatieve brandstoffen gebruiken. Rijden we binnen 20 jaar met auto’s zonder CO2-uitstoot? Of vliegen we door de lucht en duiken we in het water met onze futuristische voertuigen?... To be continued.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect