Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

180.000 werknemers dreigen zonder maaltijdcheques te vallen

'Als 16.400 werkgevers niet snel werk maken van een overschakeling van papieren naar elektronische maaltijdcheques, dreigen hun werknemers - 180.000 in het totaal - in oktober zonder maaltijdcheques te vallen', waarschuwt de Unie van Sociale Secretariaten.
Circa 16.400 werkgevers schakelden nog niet over op de elektronische maaltijdcheque. Nochtans begint de tijd te dringen. ©BELGA

Op 1 januari 2016 verdwijnen de papieren maaltijdcheques definitief uit circulatie.

De laatste papieren maaltijdcheques die een werkgever aan een werknemer kan en mag overhandigen , hebben betrekking op de prestaties van de maand september 2015. Vanaf 1 oktober kunnen de uitgevers van de papieren cheques en de sociale secretariaten geen nieuw bestellingen voor papieren maaltijdcheques meer aanvaarden.

Al drie jaar kunnen de werkgevers overschakelen op de elektronische versie. Eind maart boden al 43.199 werkgevers (of bijna 66 procent van het totaal) de elektronische maaltijdcheque aan, goed voor 1.470.831 werknemers. Ondertussen heeft al 75 procent van de werkgevers de overstap gemaakt.

Maar 25 procent heeft dat nog niet gedaan. Volgens de sociale secretariaten nemen vooral de kmo's een afwachtende houding aan. De USS roept de werkgevers op om  zo snel mogelijk werk te maken van een overstap. 'Doen ze dat niet, dan dreigen 180.000 werknemers in oktober in een moeilijke situatie te geraken. Het niet ontvangen van de maaltijdcheques zou dan kunnen leiden tot arbeidsrechtelijke conflicten met de werkgever'', zegt Jos Gijbels, algemeen directeur van de Unie van Sociale Secretariaten.

Werkgevers hebben niets bij de overschakeling te verliezen. Volgens de USS is de overgang van papieren maaltijdcheques naar een enkelvoudig elektronisch systeem zelfs kostenbesparend en zorgt het ook voor een vermindering van de administratieve lasten voor de werkgevers.

'Bovendien is het elektronische systeem zowel voor werkgever als werknemer vriendelijk en veilig', aldus nog de USS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud