Netto Het antwoord op al uw geldvragen

5 tekens dat je job in gevaar is

De laatste maanden waren heel wat ontslagen in diverse sectoren. Soms zijn ze aan plotse herstructureringen te wijten, soms sluimert het al een tijdje aan. En dan komt het er op aan om verschillende signalen op tijd te interpreteren.
E-mailfouten...
die je je job kunnen kosten
Lees meer

(netto/saving to invest) – Werkgeversfederatie VBO luidde deze week nog de alarmbel: als de orderboekjes van de bedrijven de komende weken niet dikker worden, kan een tweede golf van ontslagen niet uitblijven.

Echt bemoedigende woorden zijn dat niet. Bij sectorsaneringen vallen ontslagen uiteraard niet uit te sluiten. Maar in sommige gevallen kan je vooraf enkele signalen opvangen die het ergste doen vermoeden. Als je ze tijdig opvangt, kan je misschien nog ingrijpen en alsnog je baan redden. En natuurlijk moet je achter elk teken niet meteen het ergste zoeken, maar als de onrustwekkende signalen mekaar opvolgen, is er misschien meer aan de hand.

Hoe herken je dat je job in gevaar is?

1. Je wordt overal buitengelaten

Als je baas je niet langer inlicht over beslissingen die direct gelinkt zijn aan je werk, weet je dat er onheil op komst is. Om te controleren of het niet gewoon om een vergetelheid gaat, kan je eens navraag doen bij je collega's. Werden zij wel op de hoogte gebracht? Dan weet je dat er onheil op komst is. Als je vervolgens je baas aanspreekt en enkel maar een vaag antwoord krijgt, dan kan je maar beter beginnen nadenken over verdere stappen.

2. Collega's ontwijken je

Het is niet makkelijk te keuvelen of oogcontact te hebben met iemand waarvan je weet dat zijn hoofd op het kapblok ligt. Als je collega's plots overdreven sympathiek met je omgaan of je net ontwijken, dan zouden al wel eens op de hoogte kunnen zijn van wat er boven je hoofd hangt.

3. Je krijgt onmogelijke taken

Misschien wacht je baas wel op een mooie kans om je aan de deur te kunnen zetten. Zo kan hij je onmogelijke taken toeschuiven die je nooit tot een goed einde kan brengen. Als je merkt dat je op geen steun moet rekenen en aan je lot wordt overgelaten, dan bestaat de kans dat je in de val wordt gelokt.

Een ander onrustwekkend teken is net dat je tal van doodsaaie klusjes moet doen die je ook aan het begin van je carrière voor je rekening moest menen. Misschien hoopt je baas wel dat je zelf opstapt.

4. Je moet mensen opleiden als 'back-up'

Word je plots gevraagd om een veel jongere (lees: goedkopere) collega op te leiden? Of moet je ineens handleidingen beginnen schrijven voor bepaalde computersystemen waarmee enkel jij vertrouwd bent? Dan zou je werkgever wel eens bezorgd kunnen zijn dat al jouw kennis verloren gaat… als hij je aan de deur zet.

5. Je hebt een onverwacht gesprek over je loon

Als je bedrijf wil besparen door aan alle werknemers te vragen loon in te leveren of af te zien van loonsverhoging, dan word je zeker niet persoonlijk geviseerd. Wordt dat echter enkel aan jou (of aan een heel beperkt aantal medewerkers) gevraagd, dan zou een alarmbelletje moeten rinkelen. Dat zou immers betekenen dat je waarde voor het bedrijf is gedaald en dat je niet langer onmisbaar bent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud