Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

5 tips om sneller een job te vinden

Er zijn vaak zodanig veel kandidaten, dat het niet altijd gemakkelijk is om een job te vinden in de sector waarvoor u gestudeerd heeft. Maar geef de moed niet op. Netto geeft u alvast enkele tips.

(netto) – Niet alle diploma’s leiden even snel naar werk. Veel is afhankelijk van de sector en het vakgebied. "Dat komt omdat heel wat bedrijven de voorkeur geven aan young professionals", zegt Marc Vandeleene, PR & Communicatiemanager bij Manpower. "Dat zijn jonge werknemers die al 2 of 3 jaar ervaring hebben. Behalve voor bepaalde erg specifieke beroepen, is het dus altijd erg moeilijk om tot de arbeidsmarkt toe te treden."

In oktober 2010 heeft Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB, een enquête gehouden over de inschakeling van jongeren in de arbeidsmarkt. Diverse Belgische media hebben die enquête onlangs weer onder de aandacht gebracht. Hieronder vindt u de 10 diploma’s die het minst snel naar werk leiden. De gepubliceerde cijfers geven het percentage schoolverlaters weer die 6 maanden na het afstuderen een job hebben gevonden.

Bron: Forem (oktober 2010)

Wat kunt u als jonge afgestudeerde doen om sneller aan een job te geraken?

1. Bouw een netwerk op of breid het uit

In het laatste jaar van uw opleiding hebt u meestal minder lesuren dan in de voorgaande jaren. "Profiteer van die extra vrije tijd om een netwerk op te bouwen of verder uit te breiden", raadt Marc Vandeleene aan.

2. Zorg ervoor dat u meer dan één pijl op uw boog hebt

Elk jaar studeren massa’s studenten communicatiewetenschappen af. Allemaal hengelen ze naar dezelfde job. Maar de plaatsen zijn beperkt. "Wilt u zich onderscheiden van de anderen en de job van uw dromen vinden? Dan moet u sterker uit de hoek komen, bijvoorbeeld door een bijkomende opleiding te volgen." Het is misschien een goed idee om nog een jaar verder te studeren of tijdens het weekend of in avondles extra cursussen te volgen.

Het kan soms maanden duren voor u een job vindt. Gebruik die tijd om bij te studeren. Dat staat altijd mooi op uw cv.

3. Volg een stage

Als u afstudeert, moet u zich eerst en vooral inschrijven als werkzoekende. Daarna gaat u actief op zoek naar een job. Maar u kunt uw ‘actieve leven’ ook vroeger beginnen door een stage te volgen. "Die eerste beroepservaring zal u zeker van pas komen om sneller een job te vinden", legt Forem uit.

U kunt ook een stage volgen om uw talenkennis bij te schaven. De VDAB, Forem in Wallonië en Orbem in Brussel kunnen u ook een handje toesteken bij uw zoektocht naar werk: zoeken van een stageplaats, administratieve afhandeling, verplaatsingskosten, verblijfskosten, verzekeringen, enzovoort. Spring daar even binnen.

4. Benut de tewerkstellingsmaatregelen

Als net afgestudeerde is het niet altijd eenvoudig om aan de slag te kunnen gaan. Daarom voorziet de overheid een aantal tewerkstellingsmaatregelen. Via premies en voordelen wil de overheid de loonkosten van bepaalde groepen werknemers verlagen, zodat werkgevers sneller geneigd zijn om hen aan te werven. Een werkgever die een jongere aanwerft, krijgt bijvoorbeeld een korting op de socialezekerheidsbijdragen die hij moet betalen. Een ander voorbeeld is de instapopleiding, waarmee werkgevers pas afgestudeerde werkzoekenden in dienst kunnen nemen tegen financieel gunstige voorwaarden. Na de instapopleiding volgt een vaste aanwerving.

5. Maak werk van uw cv

Uw cv en sollicitatiebrief vormen het beste middel om een werkgever te overtuigen van uw talenten. Laat u bij het schrijven ervan dan ook bijstaan door professionals. De VDAB kan u helpen om een cv en een sollicitatiebrief op te stellen. U kunt er ook terecht voor sollicitatietips.

Wilt u al onze tips voor een goed cv lezen? Klik dan hier.

Het vraagt tijd …

Verlies de moed niet als u niet meteen een job vindt. "Voor erg competente en gedreven mensen is er altijd plaats", weet Marc Vandeleene. Bovendien is de arbeidsmarkt van vandaag niet die van morgen. Alles evolueert.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse denktank ‘PEW research Center’ blijkt ook dat in de westerse wereld de volgende 20 jaar dagelijks 10.000 babyboomers de arbeidsmarkt zullen verlaten. Het is dus een kwestie van geduld hebben… 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud