Netto Het antwoord op al uw geldvragen

8 geheimen van het succes van Steve Jobs

Steve Jobs, medeoprichter van Apple, is jarenlang de drijvende kracht geweest achter de successen van het bedrijf. Hij liet Apple uitgroeien tot een van de grootste bedrijven ter wereld. Wat was het geheim van zijn succes?

Informaticabedrijf Apple is het geesteskind van zijn legendarische voorzitter en medeoprichter Steve Jobs die woensdag overleden is. Nooit eerder stond het bedrijf er financieel zo goed voor. Woensdagavond stond Apple, na energiereus Exxon Mobile, op de tweede plaats in de lijst met waardevolste bedrijven. Op 9 augustus had Apple het duurste bedrijf ter wereld heel even voorbijgestoken. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd voor Apple het bedrijf met de grootste beurswaarde ter wereld wordt. Alle analisten zijn het er immers over eens dat het aandeel nog een enorme groeimarge heeft. Woensdag sloot het aandeel af op 378,25 dollar. Een stijging met 31 procent in één jaar tijd.

Een buitengewone prestatie. Vooral omdat Apple slechts op de 35e plaats staat in de ranglijst van bedrijven geordend van groot naar klein op basis van hun jaaromzet. Toch verdrievoudigde Apple zijn omzet in 4 jaar tijd. Voor het boekjaar dat werd afgesloten in september 2010 werd een zakencijfer van 65,23 miljard dollar bereikt. Maar op het vlak van winstgevendheid staat het bedrijf uit Cupertino, in het hart van Silicon Valley (Californië), op de 8ste plaats van de wereldranglijst. Het verzevenvoudigde zijn winst in 4 jaar tijd tot 14,03 miljard dollar.

Een visionair

Apple dankt zijn financiële sterkte aan een beperkt gamma producten en programma’s die allemaal ontsproten zijn aan het brein van Steve Jobs. De meeste Apple-producten hebben een ware revolutie in de sector teweeggebracht: het gamma bestaat voornamelijk uit de Mac-computer, de iPod, de iPhone, de iPad, enkele schermen en software.

Apple is met iTunes ook een van de eerste online platenwinkels ter wereld geworden, terwijl de online winkel voor applicaties, de zogenaamde App Store, een volledig nieuw hoofdstuk binnen de net-economie heeft ingeluid.

Zo’n succes kon uiteraard alleen maar tot stand komen door bepaalde principes na te streven.

De 8 tips van Steve Jobs

Steve Jobs heeft altijd bepaalde principes toegepast. Hierna enkele tips voor ondernemers die in zijn voetsporen willen stappen.

1. Zet je altijd 100 procent in...

...en geloof volop in elke beslissing die je neemt. Vergeet niet dat niemand het eeuwige leven heeft. Stel dus zo weinig mogelijk uit. Of zoals het spreekwoord zegt: stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen.

2. Beslis met de juiste criteria

Ga niet over één nacht ijs, maar baseer je op juiste of op zijn minst realistische gegevens. Dat brengt je in moeilijke tijdens niet van je stuk omdat je aan jezelf begint te twijfelen.

3. Vergeet de praktijk niet

Ideeën zijn goedkoop en aan wilde plannen die je nooit uitvoert heb je niets. Maar minstens even erg zijn de goede ideeën die slecht uitgevoerd worden. Zorg dus dat je ook in de praktische uitwerking van je plannen goed scoort. Tevreden klanten komen terug, ontgoochelde klanten zal je maar moeilijk opnieuw kunnen overhalen.

4. Je tijd is kostbaar

Niemand is zo efficiënt als hij zelf zou willen, maar denk er aan dat je tijd kostbaar is. Plannen is dus de boodschap. Alleen met duidelijke objectieven kan je je doelen snel bereiken.

5. Laat de passie bovenkomen

Zet je je vol passie en overtuiging in voor iets, dan volgen de resultaten meestal vanzelf. Het is misschien niet makkelijk om te ontdekken waar je echte passie en talent ligt, maar eens je dé sector gevonden hebt kan je makkelijk van je hobby je beroep maken. Je werkdag wordt er alleen maar aangenamer door.

6. Hou je ideeën niet voor jezelf

Kluizenaars worden niet slimmer. Deel je ideeën met collega's en vrienden. Uit die gesprekken ontstaan weer nieuwe ideeën. Bovendien worden op die manier de lacunes in je kennis aangevuld.

7. Kijk naar de toekomst

Een echte bedrijfsleider houdt zich niet alleen bezig met details. Zijn echte zaak bestaat er uit zo ver mogelijk vooruit te kijken en te plannen op de lange termijn. Maar denk vooral niet dat je alles zelf weet. Ook hier geldt dat feedback alleen maar versterkend kan werken.

8. Wik en weeg

Soms lijkt een keuze voor de hand liggend, maar beslis nooit te snel. Wat vandaag een goed idee lijkt kan er morgen heel anders uit zien. Blijf dus dynamisch, maar wik en weeg voor je je ergens voor engageert.

Quote van Steve Jobs om over na te denken:

"If today was the last day of your life, would you wanna do what you're about to do? if the answer is no, you need to change something. You'll be dead soon. Stay hungry, stay foolish".

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud