Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Accountants klagen over extra werk door nieuwe vennootschapswet

Negen op de tien boekhouders en accountants gaat gebukt onder te zware administratieve lasten. De belangrijkste boosdoener is de nieuwe vennootschapswetgeving.
De nieuwe vennootschapswetgeving is de grootste bron van administratieve druk bij accountants en boekhouders. ©BELGA

In mei 2019 is de wetgeving voor vennootschappen grondig veranderd. De beroepsfederatie van cijferaars Koninklijke Vereniging voor Accountants en Boekhouders van België (KVABB) maakt zich grote zorgen over de extra werkdruk die dat met zich meebrengt.

64 %
Vennootschapswet
Volgens 64 procent van de accountants en boekhouders is de administratieve overlast te wijten aan de veranderingen in de vennootschapswet.

Uit een tevredenheidsonderzoek bij 305 boekhouders en accounts blijkt dat 87,8 procent van de Belgische boekhouders gebukt gaan onder te zware administratieve lasten. 64,4 procent onder hen wijdt dat aan de veranderingen in de vennootschapswetgeving.

Advertentie

'De nieuwe wetgeving is op zich een goede zaak, maar zulke grondige veranderingen in deze complexe materie vragen instudeertijd en leiden tot een stortvloed aan vragen van klanten', zegt KVABB-voorzitter Ludo Van den Bossche. 'De wet laat weliswaar een overgangsperiode tot 2024 toe om alle formaliteiten in orde te maken, maar de nieuwe wet moet ook onmiddellijk toepasbaar zijn.' 

Andere boosdoeners zijn procedures met betrekking tot witwas (18,1 procent), handelingen met betrekking tot het UBO-register (Ultimate Beneficial Owners) (7,4 procent), aftrekbepalingen (5,4 procent) en de privacyregels GDPR (4,7 procent).

Verantwoordelijkheid

De KVABB heeft ook vragen bij de grote verantwoordelijkheid voor de boekhouders in de nieuwe vennootschapswetgeving. Zo moet een besloten vennootschap (bv) - de opvolger van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba) - geen minimumkapitaal van 18.550 euro meer hebben, maar volstaat een 'toereikend aanvangsvermogen'.

Heel wat boekhouders en accountants hebben niet voldoende studietijd gehad om de nieuwe vennootschapswet volledig in te studeren.

Ludo Van den Bossche
Voorzitter KVABB

'Het is een goede zaak dat dat aanvangsvermogen aan een liquiditeitstest moet worden onderworpen. Maar de boekhouder of accountant kan worden aansprakelijk gesteld als een zaakvoerder niet aan de test voldoet. Niet alle klanten delen al hun details met hun cijferprofessional, of doen dit veel te laat', zegt Van den Bossche.

De KVABB betreurt ook dat er weinig overleg was met de sector over de implementering van de wet en vraagt de overheid een ruimere overgangsperiode.

Advertentie

'De nieuwe vennootschapswetgeving is een enorme stap in de goede richting voor de modernisering van het ondernemen, maar er is tijd nodig voor een grondige implementatie, anders is het al van bij het begin een bric-à-brac. Dan zijn alle goede bedoelingen een maat voor niets geweest', aldus Van den Bossche.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.