Sinds 1 december 2015 kan iedereen die minstens viervijfde werkt, onbeperkt bijverdienen in de horeca via de zogenaamde flexi-jobs. Op het loon zijn geen socialezekerheidsbijdragen of bedrijfsvoorheffing verschuldigd. De werkgever betaalt enkel een bijzondere bijdrage van 25 procent.
Intussen zijn al meer dan tienduizend flexi-jobbers aan de slag bij 3.266 unieke werkgevers. Twee op de drie van de betrokken horecazaken hebben minder dan vijf werknemers in dienst en 84 procent minder dan tien werknemers. De cijfers zijn gebaseerd op de Dimona-aangiftes vooraf. De effectieve kwartaalaangiftes moeten meer details prijsgeven over de plaats van de tewerkstelling, de arbeidstijden, de lonen, enzovoort.
Tommelein reageert tevreden op het cijfer. 'Ik had gerekend op tienduizend flexi-jobs tegen de zomer, maar we hebben dat aantal al bereikt op amper 3,5 maanden.' Hij is ervan overtuigd dat het aantal nog zal stijgen: 'Ik geef wekelijks horecasessies waar ik nog heel wat horecazaken tegenkom die het systeem nog niet kennen.' Hij lanceert meteen een 'warme oproep' naar de beroepsfederaties om de horeca zo goed mogelijk in te lichten over het systeem. Dat kwam speciaal tot stand voor de horeca 'gezien de grote uitdagingen in een arbeidsintensieve sector met veel nood aan flexibiliteit'.
Na de zomer volgt een evaluatie van de maatregel. Tommelein merkt op dat het regeerakkoord erin voorziet dat een uitbreiding naar handel en bouw wordt bekeken. Hij zelf is voorstander van een uitbreiding naar alle arbeidsintensieve sectoren. De liberale staatssecretaris wijst erop dat de flexijobs goed nieuws zijn voor de sector, zowel voor de werkgevers als de werknemers. De zwarte jobs gaan eruit en in de plaats komen witte jobs. De werkgevers kunnen personeel officieel en voordelig uitbetalen, terwijl werknemers verzekerd zijn en sociale rechten opbouwen.