Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Als au pair aan de slag: wat moet u weten?

Een taal- en cultuurbad in het buitenland is aanlokkelijk, maar doorgaans ook duur. Jongeren die graag voor kinderen zorgen, kunnen de kosten drukken door als au pair in een gastgezin te verblijven. Alles begint bij een goede match.
©rv

‘Je spreekt het best een bemiddelingsorganisatie aan’, stelt Annick Van Laethem, medewerkster bij Vlamingen in de Wereld, een belangenorganisatie voor landgenoten die in het buitenland (willen) wonen en werken. ‘Dat is het makkelijkste en het veiligste.’ Bemiddelingsorganisaties zoeken een goeie match tussen het gastgezin en de au pair en helpen onder meer met de verblijfsvergunning. Ze bieden ook steun bij problemen tijdens het verblijf. Veel organisaties volgen richtlijnen over werktijden, vergoedingen en rechten. Het hangt van het land van het gastgezin en de regels van de organisatie af hoeveel uur wordt gewerkt, hoeveel zakgeld de au pair krijgt of wie de vervoerskosten betaalt.

Je kan alles op eigen houtje proberen te regelen, maar dat heeft nadelen: het gastgezin is niet gescreend en je hebt niemand om op terug te vallen als er een conflict ontstaat. In sommige landen, waaronder de VS, mag je niet meer aan de slag als je niet via een officiële au-pairorganisatie werkt.

Reisdocumenten

Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) moet je voor een verblijf van meer dan drie maanden een verblijfsvergunning aanvragen in het land van het gastgezin. Buiten de EER heb je meestal een reispas of visum nodig, wat je het best navraagt bij de ambassade of het consulaat van het land in kwestie. Onder meer in de VS krijg je enkel een visum als au pair als je via een erkende organisatie werkt.

Ziekteverzekering

Binnen de EER (plus Australië en Macedonië) blijft je bestaande ziekteverzekering doorwerken, mits je een Europese ziekteverzekeringskaart aanvraagt. Je kan een kaart voor een jaar krijgen en die laten vernieuwen. Als je ziekteverzekering in orde is, is dat een kosteloze formaliteit.

Buiten die landen heeft de Europese verzekeringskaart geen nut, bevestigt Tom Van Geertsom, van de CM Landsbond: ‘Daar is de au pair alleen verzekerd bij een ziekenhuisopname, maar die kosten moet ze voorschieten. Ze kan pas achteraf een beperkte terugbetaling krijgen van de ziekteverzekering in België. Een privéverzekering is zeker aan te raden.’

Kinderbijslag

Om recht te hebben op kinderbijslag mag het kind in principe niet buiten België studeren of gedomicilieerd zijn. Er zijn echter uitzonderingen waarbij je toch recht blijft hebben op kinderbijslag.

Ten eerste mag een kind wel in een land van de EER verblijven of studeren. Dat geldt ook voor een handvol landen waarmee een bilateraal akkoord gesloten werd: Marokko, Tunesië, Algerije, Macedonië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo en Servië-Montenegro.

Buiten de EER en die zeven landen mag je maximaal twee maanden per jaar in een ander land verblijven, of zes maanden om gezondheidsredenen. Dat volstaat niet voor een au-pairopdracht. Ook mag je onder bepaalde omstandigheden buiten de EER studeren, maar ook dat is geen oplossing voor au pairs. ‘Als je au pair in de VS wordt, vervalt tijdelijk je recht op kinderbijslag’, bevestigt Veerle Impens van Xerius.

Na je terugkeer heb je wel weer recht op kinderbijslag als je studeert, niet te veel verdient en jonger dan 25 bent. Dat recht begint weer te lopen in de maand nadat je je studies hebt aangevat. ‘Als het kind in juli terugkeert naar België en studies aanvat in september, heeft het opnieuw recht op kinderbijslag vanaf oktober’, verduidelijkt Impens.

Inkomsten

Inkomsten als au pair worden beschouwd als beroepsinkomsten, waarop de gewone regels van toepassing zijn. Afhankelijk van het land van het gastgezin ligt de vergoeding doorgaans tussen 200 en 500 euro per maand. Daarmee blijf je normaal gezien binnen de belastingvrije som van 7.090 euro per jaar.

Let echter wel op met de grensbedragen om als kind ten laste te blijven van je ouders, wat hun een fiscaal voordeel oplevert. Een kind van een koppel mag maximaal 3.120 euro bestaansmiddelen hebben, een kind van een alleenstaande ouder 4.500 euro. Zeker als je in een aanslagjaar onderhoudsgeld hebt gekregen of studentenwerk hebt gedaan, maak je beter op tijd de optelsom.

Niet werkzoekend

Wie niet langer studeert, schrijft zich in bij de VDAB en meldt klaar te zijn om te werken. Daarmee start de beroepsinschakelingstijd. Maar dan moet je ook beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Wie in het buitenland verblijft, is dat niet. ‘De RVA kan toestemming geven om de beroepsinschakelingstijd toch te laten lopen als iemand in het buitenland vrijwilligerswerk of een stage doet, bijvoorbeeld als die aansluit bij de studies en/of de kansen op de arbeidsmarkt vergroot’, verduidelijkt Shaireen Aftab, woordvoerster van de VDAB. ‘Maar in de praktijk wordt een au-pairverblijf niet goedgekeurd door de RVA.’

Wie als au pair vertrekt, meldt daarom het best bij de VDAB niet meer beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Keer je terug, dan schrijf je je het best binnen acht dagen na je terugkeer opnieuw in, zodat de beroepsinschakelingstijd opnieuw gaat lopen. Anders riskeer je problemen met je inschakelingsuitkering, het verloop van je beroepsinschakelingstijd of de kinderbijslag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud