Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Amper 1 procent van werkgevers betaalt thuiswerkvergoeding

Slechts een handvol bedrijven betaalt een vergoeding aan hun thuiswerkende werknemers. Als toch een thuiswerkvergoeding wordt betaald, dan bedraagt die gemiddeld 76 euro per maand.
©Amaury Miller

Sinds maart kunnen werkgevers een belastingvrije vergoeding tot 129,48 euro per maand aan thuiswerkende werknemers toekennen. Die vergoeding dekt de bureaukosten en de kosten voor kantoorbenodigdheden, materiaal en nutsvoorzieningen die een werknemer thuis maakt om zijn job uit te oefenen.

Maar die mogelijkheid wordt amper benut. Uit cijfers van de hr-dienstverlener Securex blijkt dat tussen maart en september slechts 1,6 procent van de Belgische werkgevers een of meerdere keren een thuiswerkvergoeding aan hun werknemers betaald heeft. Niet elke werkgever die in deze periode een thuiswerkvergoeding gaf, deed dat systematisch elke maand. Augustus en september waren de recordmaanden.

129,48
thuiswerkvergoeding
Werkgevers kunnen een belastingvrije thuiswerkvergoeding tot 129,48 euro per maand aan hun werknemers toekennen.

Gemiddeld bedroeg die thuiswerkvergoeding 76 euro per maand en per werknemer. Van de werkgevers die thuiswerkvergoedingen uitbetaalden aan hun medewerkers gaf slechts 7,5 procent het maximumbedrag van 129,48 euro.

Thuiswerkdagen

Nochtans wordt er door de coronacrisis meer - in periodes zoal nu verplicht - thuisgewerkt. Steeds meer werkgevers registreren ook op welke dagen hun werknemers thuiswerken. Intussen gebeurt dat door een op de tien van de werkgevers, een vervijfvoudiging op een jaar tijd. De meeste dagen thuiswerk werden in april geregistreerd, met 14 geregistreerde thuiswerkdagen per werknemer in 6,6 procent van de ondernemingen.

Maar het is niet omdat de thuiswerkdagen geregistreerd worden, dat ook een belastingvrije thuiswerkvergoeding wordt betaald. Een deel van de werkgevers betaalt al een andere vergoeding die thuiswerkkosten dekt (zoals een forfaitaire onkostenvergoeding) of stelt materiaal te beschikking (zoals een laptop, telefoon en headset) waardoor een thuiswerkvergoeding minder of niet aan de orde is.

Andere werkgevers registreren thuiswerk dan weer om kosten te besparen. Voor die dagen kunnen ze namelijk de vergoeding voor woon-werkverkeer schrappen, terwijl een thuiswerkvergoeding als alternatief niet verplicht is.

Sommige werkgevers gingen er tot de tweede golf van uit dat de coronastorm wel zou gaan liggen en hanteren nog steeds hun klassieke onkostenbeleid.

Iris Tolpe
Partner bij Securex Consult

‘Sommige werkgevers gingen er tot de tweede golf van uit dat de coronastorm wel zou gaan liggen en hanteren nog steeds hun klassieke onkostenbeleid. Dat vanuit de gedachte dat hun medewerkers binnenkort weer naar kantoor kunnen komen, en het niet de moeite loont de manier van verlonen te wijzigen’, zegt Iris Tolpe, partner bij Securex Consult. ‘Die redenering is niet zonder risico’s. Bij een controle door de fiscus of de RSZ zullen vergoedingen voor niet-afgelegd woon-werkverkeer in principe geherkwalificeerd worden als gewoon loon, en daar zijn zowel sociale bijdragen als bedrijfsvoorheffing op verschuldigd.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud