Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Amper één op tien werknemers kan loonbrief digitaal krijgen

Bij 1,4 procent van de werkgevers ontvangen álle werknemers hun loondocumenten digitaal.
Online platformen zoals Doccle worden maar weinig gebruikt voor loonbrieven. ©rv

De digitalisering zet zich zeer traag door als het gaat over loonfiches. Nog maar 8,6 procent van de werkgevers werkt met een online platform zoals Doccle om de loonbrieven bij de werknemers te krijgen.

90 procent
Papieren loonfiche
Bij 90 procent van de werkgevers krijgen de werknemers elke maand hun loonfiche nog op papier.

En de bedrijven die de digitale kaart trokken, krijgen van sommige werknemers nog altijd de vraag om de fiche op papier te krijgen. Werknemers hebben immers altijd wettelijk het recht op een papieren loonbrief.

Advertentie

Bij amper 1,4 procent van de bedrijven ontvangen álle medewerkers hun loonbrief elke maand online. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta bij meer dan 40.000 werkgevers in de privésector, waaronder zowel kmo’s als grote ondernemingen. 

Wetswijziging

‘Er zijn veel argumenten pro elektronische loonfiche. Zo is het gebruik ervan handig, overzichtelijk, tijds-en kostenbesparend, administratief eenvoudig en milieuvriendelijk’, zegt Brecht Decroos, hr-directeur van Acerta.

‘Wellicht is de papieren loonfiche eerder een gewoonte dan een kwestie van tegen de elektronische loonfiche te zijn. Soms gaat papier er maar uit als de overheid daartoe besluit.’ Decroos verwijst in dat kader naar de elektronische maaltijdcheques, die sinds 1 januari 2016 verplicht elektronisch zijn. 

Deze zomer diende N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt een voorstel in om van de elektronische verzending van de loonbrieven, ziektemeldingen en vakantie-aanvragen de norm te maken. Wie zijn of haar documenten liever op papier krijgt, moet dat dan expliciet duidelijk maken aan de werkgever.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.