Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Arbeidsongevallen steeds meer betwist

Verzekeringen weigeren steeds vaker arbeidsongevallen te erkennen. In 2012 ging het om een recordaantal geweigerde dossiers van meer dan 21.000. Dat bericht De Morgen maandag.
Advertentie
©Photo News

Het aantal geweigerde dossiers steeg van 10,6 procent in 2011 tot 11,8 procent, of 21.055 gevallen, in 2012. Het Fonds voor Arbeidsongevallen spreekt van een "onrustwekkende toename".

De Morgen kon een internetnota inkijken van het Fonds waaruit grote verschillen blijken tussen verschillende verzekeraars. De overheidsdienst meldt ook dat heel wat verzekeraars controles van het Fonds te belemmeren. Het Fonds overweegt daarom administratieve boetes in te voeren. In totaal werd bijna eenkwart van de duizend geweigerde dossiers die het Fonds controleerde, herzien.

Herman Fonck van de christelijke vakbond ACV, dat het thema vandaag (maandag) op de agenda plaatst voor de werelddag voor veilig en gezondwerk, spreekt van commerciƫle uitwassen. De vele arbeidsongevallen vallen namelijk voor veel verzekeringsmaatschappijen te duur uit. "Verzekeringsmaatschappijen moeten volgens ons veel strenger gecontroleerd worden. Helaas werkt het Fonds met heel beperkte middelen, waardoor verzekeringsbedrijven te weinig gecontroleerd worden."

Wauthier Robyns, woordvoerder van sectorfederatie Assuralia, kent de klacht over het toenemende aantal weigeringen. "Het is goed dat we op onze vingers gekeken worden, en we moeten deze klacht bekijken. Maar of er een systematisch beleid is om dossiers te weigeren? Ik kan alleen zeggen dat er via de vakbond, het Fonds Arbeidsongevallen of de arbeidsrechtbank genoeg middelen bestaan om geweigerde dossiers aan te vechten."

De soms grote verschillen tussen verzekeraars hebben volgens Robyns te maken met de uiteenlopende sectoren waar ze in werken.

Meer wapens tegen afwijzing arbeidsongeval

Het Fonds voor Arbeidsongevallen kan naar de arbeidsrechtbank stappen wanneer verzekeraars onterecht een arbeidsongeval afwijzen. Lees verder

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud