Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Komt u ook in aanmerking voor een winstpremie?

Het aantal bedrijven dat hun werknemers dit jaar beloont met een winstpremie stevent af op een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar.
De hoogste winstpremies worden betaald door de kleinste kmo's. ©ANP XTRA

Sinds begin 2018 kunnen bedrijven hun werknemers gemakkelijker op een fiscaalvriendelijke manier laten delen in hun winst.

Steeds meer bedrijven maken gebruik van de zogenaamde winstpremie. Midden 2019 telt de hr-dienstverlener SD Worx bij zijn klanten al bijna evenveel bedrijven die gebruikmaken van de winstpremie als in heel 2018. Vergeleken met midden 2018 gaat het om een verdubbeling van het aantal werkgevers.

80 procent
Winstpremie
Een werknemer krijgt ongeveer 80 procent van de winstpremie netto in handen.

‘Als het succes in dit tempo verdergaat, kunnen we een verdubbeling verwachten van het aantal werkgevers dat zijn weg vindt naar de maatregel’, zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo bij SD Worx. ‘Doordat de maatregel eerst ingang vindt bij de kleinste bedrijven, gaat de groei van het aantal werknemers minder hard.’

De kleinste kmo’s - met een tot vijf werknemers – zijn goed voor 39 procent van alle organisaties met een winstpremie, terwijl dat midden vorig jaar 29 procent was.

Gemiddeld 2.210 euro

De mediaanwaarde van de winstpremie ligt op 939 euro, terwijl het gemiddelde op 2.210 euro uitkomt. De hoogste premies worden betaald door de kleinste kmo’s: een gemiddeld bedrag van 3.033 euro. ‘De winstpremie geldt voor iedereen of voor niemand. Daarom is het gemakkelijker voor een kleine organisatie om vrijgevig te zijn bij een winstgevend jaar’, legt Rottiers uit. Bedrijven met 200 tot 499 werknemers betalen gemiddeld 1.461 euro.

Werknemers krijgen van een winstpremie veel meer netto in handen dan van een klassiek loon. Bij de uitbetaling van de winstpremie wordt alleen een solidariteitsbijdrage van 13,07 procent en een voorheffing van 7 procent ingehouden. De ontvangen premie moet niet meer in de jaarlijkse belastingaangifte worden opgenomen.

Als een werknemer een brutowinstpremie van 1.000 euro krijgt, houdt hij daar 808,45 euro netto van over.

Voorwaarden

Aan het systeem van de winstpremie zijn voorwaarden verbonden. Een bedrijf kan maximaal 30 procent van de totale brutoloonmassa uitbetalen. Alle werknemers moeten de premie krijgen en ze mag niet afhangen van de individuele prestaties.

De werkgever kan kiezen voor een identieke winstpremie of een gecategoriseerde. Bij een identieke winstpremie krijgen alle werknemers eenzelfde bedrag of eenzelfde percentage van hun loon. Bij de gecategoriseerde winstpremie verschilt de hoogte naargelang de categorie van werknemer. Daarbij moeten objectieve criteria gebruikt worden, zoals anciënniteit, graad, functie, weddeschaal en vergoedings- en vormingsniveau.

Voorts is de regeling er alleen voor werknemers (met een arbeidsovereenkomst), bedrijfsleiders zijn uitgesloten. De premie mag nooit ter vervanging van loon worden toegekend.

De premie is niet-recurrent: het is niet omdat in het ene jaar een premie werd gegeven dat dat ook in het volgende jaar moet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud