Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Bedrijven wild van flexibel loonpakket

Steeds meer bedrijven laten hun werknemers de keuze over hoe ze hun loonpakket samenstellen. Hr-specialisten zagen de vraag naar zulke 'cafetariaplannen' vorig jaar verdubbelen.
Als alternatief voor brutoloon kunnen steeds meer werknemers kiezen uit huishoudhulp, een smartphone, een bedrijfswagen, enzovoort. ©RV DOC

Wilt u uw loon volledig in cash? Of verkiest u een mix van cash en extra vakantiedagen, een treinabonnement, spaarproducten of zelfs thuishulp? De vakbonden van BNP Paribas Fortis beslissen vandaag of ze verder willen onderhandelen over de voorstellen van de directie om dat soort variabele verloning mogelijk te maken.

Concreet stelt de directie voor om de lonen bij de bank te plafonneren op 4.700 euro bruto. Alles daarboven zou niet langer in cash worden uitbetaald, maar in ‘units’ of punten die werknemers kunnen omruilen voor allerlei extralegale voordelen. Wordt het plan goedgekeurd, dan kan het personeel zelfs zijn dertiende maand in dat soort ‘units’ uitbetaald krijgen. Die kunnen dan worden omgezet in cash, maar evengoed in deelbewijzen in duurzame beleggingsfondsen van de bank.

Interesse boomt

Niet alleen bij de grootste bank van het land wordt dezer dagen volop onderhandeld over dergelijke ‘cafetariaplannen’. De voorbije maanden boomde de interesse voor dat soort flexibele loonformules, leert een rondvraag. ‘In 2016 is het aandeel bedrijven dat voor die manier van verloning koos verdubbeld,’ zegt Leen Van Damme van de hr-dienstverlener SD Worx. Bij de sectorgenoot Acerta nam de vraag met 40 procent toe.

+ 40 procent
Bij Acerta is het aantaal bedrijven dat voor flexibele verloning koos in 2016 met 40 procent gestegen.

Stijn Demeestere, specialist arbeidsrecht bij het advocatenbureau Laga, heeft het over een ‘exponentiële toename van bedrijven op zoek naar maatwerk in de verloning’.

Meerdere oorzaken

Wat verklaart die plotse rush? Arbeidsmarktexperts halen meerdere redenen aan. ‘Werknemers, zeker jongere, gaan steeds bewuster om met hun salaris en willen controle over hoe ze hun loon verdienen’, legt Patrick Derthoo, partner bij de consultant Deloitte, uit. ‘Iedereen geeft daar zijn eigen invulling aan: de ene werknemer wil een dure smartphone, de andere neemt genoegen met een goedkoper model en een wat hoger nettoloon. Bedrijven moeten hun personeel steeds meer de vrijheid geven om daar zelf over te beslissen, willen ze de juiste mensen aan boord kunnen houden.’

Binnen één tot twee jaar is dit soort flexibele loonformules de norm.
leen van damme
juriste SD worx

Leen Van Damme van SD Worx wijst op de soepelere houding van de overheid. Dat de wettelijke mist rond dat soort verloning begint op te trekken, haalt steeds meer bedrijven over de streep. ‘Denk bijvoorbeeld aan het wettelijke kader voor het mobiliteitsbudget. Daardoor lopen ook steeds meer kmo’s hier warm voor. ‘Binnen een of twee jaar is een flexibel budget in een loonpakket standaard geworden’, blikt Van Damme vooruit.

Niet alleen besparing

Is een cafetariaplan dan niet gewoon een vorm van besparen? Op extralage voordelen moet zowel de werkgever als de werknemer minder tot geen socialezekerheidsbijdragen betalen. Demeestere gelooft van niet. ‘Er gaan ook andere kosten gepaard met zo’n cafetariaplan. Denk aan extra loonadministratie of de btw op voordelen in natura die meestal niet volledig kan worden afgetrokken.’

Risico's

Ondanks de vrijheid om zelf uw loonpakket samen te stellen, zijn er ook risico’s aan verbonden. Dat BNP Paribas Fortis de formule pas wil aanbieden vanaf een loon van 4.700 euro bruto is geen toeval. ‘Het wettelijk pensioen van een werknemer wordt berekend op basis van het brutoloon. Als je een flexibel loonpakket invoert waarbij het brutoloon onder 4.700 euro valt, riskeert die werknemer uiteindelijk een lager wettelijk pensioen te ontvangen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud