Belgen willen een job vinden bij een bestaande organisatie, niet er zelf een creëren voor zichzelf of anderen. Dat is de conclusie van een studie van het Wereld Economisch Forum (WEF) naar ondernemerschap. De onderzoekers bekeken hoeveel mensen een eigen zaak oprichten, hoeveel van die groep de ambitie hebben om in vijf jaar tijd 20 mensen aan te werven en hoeveel van die groep er al een product of dienst lanceerden die nieuw is.
Op alle drie de criteria scoort België slecht. Voor eerste criterium, het aantal starters, hoeft dat niet meteen te verbazen. Veel ondernemerschap begint uit noodzaak, omdat er weinig jobkansen zijn. De landen die daarom het best scoren in jong ondernemerschap, zijn Uganda, Ecuador, Peru, Colombia en Chili.
Ambitieus
Minder voor de hand liggend is dat België ook op de andere punten slecht scoort. Wie dan toch beslist een eigen zaak te beginnen, is in de Verenigde Staten, Ierland, Hongarije en zelfs in al onze buurlanden ambitieuzer. Een groter deel van de starters zegt daar in vijf jaar tijd met meer dan 20 mensen te willen werken.
Hoe komt dat? België zit op dat punt in dezelfde groep met Zweden, Denemarken en Finland. In die landen zijn er volgens de studie veel mogelijkheden om in een bestaand bedrijf ‘ondernemend’ te werken, waardoor jongeren er minder snel een eigen onderneming oprichten.
Nieuwe diensten
Maar zelfs dan nog maken in andere rijke landen starters wél vaker het verschil met nieuwe diensten of producten. Dat is onder meer het geval in Denemarken, Frankrijk en zelfs Griekenland. België behoort daarom tot wat in de studie eufemistisch de ‘neutrale groep’ wordt genoemd. Het is de cluster met de landen die op geen enkel punt uitblinken.
Met het rapport geeft het WEF het eerste schot voor de boeg van haar jaarlijks druk bijgewoonde bijeenkomst in het Zwitserse skioord Davos, eind deze maand. Het WEF verwacht er 2.500 deelnemers, onder wie 1.500 toplui uit de zakenwereld, 300 staatshoofden, premiers en regeringsleden, en ook heel wat academici en toplui van ngo’s. Voorts worden ook een tiental Nobelprijswinnaars verwacht. Voor ons land gaat onder meer koning Filip, premier Charles Michel en Vlaams minister-president Geert Bourgeois.