Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Belgische loonstijging duikt in 2015 onder stijging in buurlanden

De Belgische lonen zullen volgend jaar gemiddeld met amper 1,3 procent stijgen. Voor het eerst in vijf jaar stijgen ze zo minder sterk dan in onze buurlanden. Maar de bedrijven zullen die zuurstof op korte termijn niet meteen verzilveren via jobcreatie, waarschuwen onderzoekers van Hay Group.
Het loon stijgt in 2015 gemiddeld 1,3 procent. ©Frank Muller/Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Elk jaar in september voert consultancybedrijf Hay Group een wereldwijde studie uit naar de evolutie van de lonen. Het baseert zijn studie in België op de loongegevens van 175.000 werknemers bij 500 grote en middelgrote ondernemingen. In september werd al duidelijk dat de lonen in 2015 zouden stijgen met 1,9 procent, wat toen al de laagste salarisstijging in vier jaar was. 

Nu stuurt Hay Group die projectie verder bij. De Belgische lonen zullen volgend jaar stijgen met amper 1,3 procent, klinkt het in een update. Dat is de laagste loonstijging in tien jaar. Dat de lonen toch nog omhoog gaan, is grotendeels te danken aan de automatische loonsverhogingen voor anciënniteit. Maar dat de stijging zo beperkt is, is te wijten aan de beslissing van de regering-Michel om in 2015 over te gaan tot een indexsprong, waarbij de lonen de indexering niet volgen. 

Advertentie

Toch is de indexsprong niet de enige reden voor de zwakke loonstijging. Sowieso zijn bedrijven al een pak voorzichtiger geworden in hun loonpolitiek, stelt Walter Janssens, partner bij Hay Group. 'Sinds september groeit de onzekerheid alsmaar over de lage inflatie en de zwakke economische groei. Bedrijven zijn daardoor voorzichtiger geworden over de loonevolutie.'

Vergeleken met onze buurlanden stijgen de Belgische lonen voor het eerst in vijf jaar minder sterk. Hay Group verwacht in Frankrijk een gemiddelde salarisstijging van 2,0 procent, in Nederland van 2,3 procent, in Duitsland van 2,8 procent en in Luxemburg van 3,2 procent. Het Europese gemiddelde bedraagt 3,1 procent. 'Eindelijk zullen de lonen iets trager stijgen dan in de buurlanden', aldus Janssens. 'Dat geeft de Belgische bedrijven een beetje zuurstof.'

Maar de Belgische bedrijven zullen die zuurstof niet meteen verzilveren via jobcreatie, waarschuwt Janssens. 'Bedrijven zullen de zuurstof in de eerste plaats aanwenden om een vangnet aan te leggen voor mogelijke nieuwe loongerelateerde kosten. Zo zijn er maar weinig sectoren waar de integratie van het bediende- en arbeidersstatuut kosteloos zal verlopen. En de werkgever is ook bezorgd over de extra maand gewaarborgd loon bij ziekte'. Op lange termijn is wel jobcreatie mogelijk, zo besluit Janssens nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.