Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Corona-vrijwilliger mag meer 'verdienen'

Wie tijdens de coronacrisis vrijwillig zijn of haar steentje bijdraagt, mag meer 'verdienen' zonder dat die inkomsten belast worden.
©Photo News

Het jaarlijkse plafond voor de vrijwilligersvergoeding wordt voor hen eenmalig opgetrokken van 1.388,40 euro naar 2.549,90 euro per jaar, zo meldt het kabinet van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).

Wie aan vrijwilligerswerk doet, wordt daar niet voor betaald. Maar de kosten die u maakt, kunnen wel worden vergoed. Dat kan op twee manieren:

-          De volledige terugbetaling van de reĆ«le kosten op basis van betalingsbewijzen.

-          Een forfaitaire vergoeding per dag. Die mag maximaal 34,71 euro per dag, en 1.388,40 of 2.549,90 euro per jaar bedragen.

2.549,90
euro per jaar
De forfaitaire kostenvergoeding voor corona-vrijwilligers wordt opgetrokken tot 2.549,90 euro/jaar.

Ligt de vergoeding lager dan dat plafond, dan hoeft u niets in uw belastingaangifte op te nemen. Maar een deel van de vrijwilligers die zich tijdens de coronacrisis hebben ingezet in bijvoorbeeld ziekenhuizen, triagecentra of woonzorgcentra, komt nu al aan dat jaarlijkse maximumbedrag van 1.388,40 euro, meldt onder meer het Rode Kruis.

Daarom wordt het plafond op getrokken tot 2.549,90 euro per jaar. Dat bedrag geldt nu ook al voor vrijwilligers in de sport, de nacht- en oppasdiensten en in het niet-dringend liggend ziekenvervoer. 'Wij gaan vrijwilligers niet straffen, want hun bijdrage is enorm. Door het plafond op te trekken, verzekeren we de voortzetting en nemen we de onzekerheid bij de vrijwilligers weg', aldus De Block.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud