Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

De 10 best betaalde beroepen in België

Uw loon wordt bepaald door uw functie, de sector waarin u werkt en de geografische ligging van uw bedrijf. Hebt u daar ook inbreng in?
Advertentie
©iStock

(netto) – In 2008 bedroeg het gemiddelde brutomaandloon van een voltijdse werknemer in ons land 2.936 euro. Dat blijkt uit de cijfers die de FOD Economie onlangs publiceerde. Het mediaaninkomen is echter kleiner dan het gemiddelde en bedraagt slechts 2.595 euro. Dat betekent dat de helft van de werknemers in ons land het met minder dan 2.595 euro bruto per maand moet stellen en dat de andere helft meer verdient. Maar hoeveel meer?

168% meer loon

Volgens de FOD Economie levert het dragen van een grote verantwoordelijkheid of het uitoefenen van een complexe functie vaak een hoger loonbriefje op. Bewijs: het best betaalde beroep in België is dat van bedrijfsleider. Bedrijfsleiders hebben een gemiddeld brutomaandloon van 7.870 euro. Dat is 168 procent boven het nationale gemiddelde. Kaderleden staan op de tweede plaats van het klassement met een salaris dat het dubbele bedraagt van het nationale gemiddelde (100,68%).

10. Informaticaspecialist

Uw loon wordt uiteraard ook beïnvloed door de sector waarin u werkt. De sectoren waar de hoogste lonen worden uitbetaald, zijn de chemische en petrochemische nijverheid, de financiële sector, de verzekerings-, energie- en informaticasector en de luchtvaart.

15% meer in Brussel

Tot slot wordt uw loon ook beïnvloed door de plaats waar u werkt. Volgens de FOD Economie loont het om naar Brussel te pendelen. Een werknemer in Brussel verdient gemiddeld 15 procent meer dan het nationale gemiddelde. De andere 5 arrondissementen waar de lonen het hoogst zijn, komen niet boven 4,40 procent uit.

Het arrondissement Dinant is dan weer het minst interessant om te werken. De lonen liggen er 23,47 procent onder het gemiddelde. Op Veurne na, zijn de lonen het laagst in het zuiden van Wallonië.

Wat moet u doen om meer te verdienen?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in Brussel of in een goed betaalde sector te gaan werken. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om uw loon op te krikken. Hier zijn er alvast 3.

Maar u kunt natuurlijk ook altijd onderhandelen over loonsverhoging. Lees onze 5 tips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud