Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad op vrijdag. Het aantal mensen dat langdurig werkonbekwaam is door een psychische aandoening en daarvoor een vergoeding van de ziekteverzekering krijgt, loopt op tot bijna 100.000. Dat is een stijging met 5 à 6 procent per jaar, dus met 25 à 30 procent in de periode 2007-2012.
Het aantal mensen dat langdurig ziek is door een depressie stijgt daarentegen van 17.000 naar 27.000 in 5 jaar. Dat is een groei van 10 procent per jaar of 60 procent in vijf jaar.
Een procentueel even sterke stijging merken de kranten op bij het aantal patiënten dat met een burn-out langer dan een jaar afwezig is. Bij hen was er een stijging van 3.500 naar 5.750.
De ziekteverzekering waarschuwt wel dat er veel meer mensen werkonbekwaam zijn door die aandoeningen: de meeste depressies duren geen jaar en veel patiënten zijn dus sneller aan het werk. Een andere relativering is dat die mensen mogelijk aan meer dan één aandoening lijden en hun werkonbekwaamheid niet alleen het gevolg is van een burn-out of een depressie.
Hoe groot is het risico op burn-out?
Het aantal afwezigheden van lange duur bereikt recordhoogtes. Blootgesteld aan een permanente druk storten de werknemers één voor één in. Hoe kunnen we die vorm van uitputting voorkomen en genezen? Lees meer