Educatief verlof gaat laatste schooljaar in

Wie het initiatief neemt zich bij te scholen, krijgt steun van de overheid. ©BELGA

Vanaf volgend school- en academiejaar maakt het educatief verlof in Vlaanderen plaats voor het opleidingsverlof. Wat is nieuw?

Levenslang leren moet werknemers helpen om langer op de werkvloer te blijven. Wie het initiatief neemt zich bij te scholen, krijgt steun van de overheid. Een formule is het betaald educatief verlof. Daarmee blijf je een tijdlang van de werkvloer weg, terwijl je toch (een deel van) je loon opstrijkt.

Deze zomer kondigde de Vlaamse regering aan dat het systeem wordt hervormd tot opleidingsverlof. Alleen arbeidsmarkt- en loopbaangerichte opleidingen vallen daar nog onder. ‘Het is te vroeg om te weten voor welke opleidingen je betaald verlof zal krijgen. Het beoordelingskader wordt pas vanaf de herfst volledig ingevuld en toegepast’, zegt Inge Verdonck van de hr-dienstengroep Acerta. ‘In het nieuwe systeem is het niet de bedoeling dat je een bedrijfsspecifieke opleiding volgt om je in je eigen functie te bekwamen, maar wel om via een opleiding overdraagbare competenties op te doen. Je zal je ook kunnen heroriënteren, onder meer na een loopbaanbegeleiding.’

Voor dit school- en academiejaar blijft alles bij het oude. Een overzicht van wat de huidige regeling in Vlaanderen inhoudt en wat er volgend jaar staat aan te komen.

Voor wie?

Wie in het Vlaams Gewest werkt, heeft recht op betaald educatief verlof. Ook wie voor een vestiging in Vlaanderen van een bedrijf met een hoofdzetel in een ander gewest werkt, heeft daar recht op. Voor wie in het Brussels of Waals Gewest werkt, gelden andere regels.

58
Uit een studie van de hr-dienstengroep Acerta blijkt dat werknemers die in 2017 betaald educatief verlof namen gemiddeld 58 uur afwezig waren.

Daarnaast moet iemand in de privésector of als contractueel voor een autonoom overheidsbedrijf (Proximus, Bpost, Belgocontrol) werken. Wie voltijds aan de slag is, heeft altijd recht op betaald educatief verlof. Voor deeltijdsen hangt het af van het arbeidsregime. Wie tijdskrediet of een thematisch verlof zoals ouderschapsverlof opneemt, wordt als een deeltijdse werknemer beschouwd.

Voor het opleidingsverlof gelden dezelfde regels.

Welke opleiding?

Een opleiding kan, maar hoeft niet relevant te zijn voor de huidige of een nieuwe job. Een boekhouder kan bijvoorbeeld een cursus industrieel tekenen volgen. De waaier aan mogelijkheden is breed, maar een opleiding moet minstens 32 uur duren. Een avond- of een weekendcursus in het volwassenonderwijs kan, opleidingen in de hobbysfeer zijn uitgesloten. Er is geen educatief verlof voor een opleiding tekenen, schilderen of koken. Een avond- of weekendcursus om een bachelor- of masterdiploma te halen of een ondernemerschapstraject bij Syntra zijn wel toegelaten.

Riskeert wie nu een opleiding van meerdere jaren volgt vanaf volgend jaar uit de boot te vallen als de opleiding niet meer erkend wordt? ‘Volgens de ontwerpteksten komt er een overgangsregeling, waardoor de oude regels blijven gelden tot het einde van de opleiding’, zegt Verdonck. ‘Na de hervorming wordt het ook mogelijk opleidingen via werkplek- en afstandsleren te volgen.’

Hoelang?

Het aantal uren educatief verlof hangt af van het type opleiding en schommelt tussen 80 (voor taalcursussen) en 120 uur. Voor opleidingen die naar een knelpuntberoep leiden, gaat dat tot 180 uur. Voor deeltijdse werknemers worden die plafonds geprorateerd volgens hun tewerkstellingspercentage. ‘Vanaf volgend schooljaar wordt het aantal uur gestroomlijnd tot 125 uur voor iedereen. Ook de regeling voor deeltijdse werknemers vereenvoudigt. Opleidingsverlof kan voor wie minstens halftijds werkt’, zegt Verdonck. De werknemer moet met zijn werkgever overleggen wanneer hij afwezig is.

Hoeveel loon?

Wie educatief verlof neemt, heeft recht op zijn normale loon op het gewone tijdstip. Dat wordt wel beperkt tot maximaal 2.871 euro bruto per maand. ‘Dat bedrag kan dit academiejaar nog licht hoger zijn door een indexering, maar daarvoor is het wachten op een bevestiging van de overheid’, zegt Verdonck. Werknemers die meer dan het plafond verdienen, zullen voor de uren educatief verlof wat minder betaald krijgen dan normaal. ‘In de praktijk zien we dat sommige werkgevers het gewone loon doorbetalen’, zegt Verdonck.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect